Önkéntesek a világ körül

Önkéntesek a világ körül

A Gombaszögi Nyári Táborban péntek délelőtt „Önkéntesek a világ körül” címmel zajlott előadás, melynek keretében Tárnok Balázs és Bíró Szilvia beszélgettek öt önkéntessel. Vegyes csapat ült előttünk: egy katalán önkéntes, aki Somorján tevékenykedik, két felvidéki fiatal – a lány Kongót, a fiú Malagát választotta úti célul, illetve a két Egyesült Államokbeli, akik Budapesten dolgoznak.

A kérdésre, hogy ki minek alapján választotta ki az országot, eltérő és meglepő válaszokat adtak. Egyesek le szerették volna cserélni a nagyvárosi életformát és kipróbálni a „falusi életet”, míg mások éppen az ellenkezőjére törekedtek. Volt, aki csak tapasztalatot szeretett volna gyűjteni és világot látni, mielőtt leköti magát, munkába áll, vagy családot alapít. A beszélgetés izgalmas pillanata volt, amikor kiderült, hogy az USA-beli hölgynek magyar származású a nagypapája, és szerette volna megismerni a gyökereit.

4

Arra a kérdésre, hogy miért dolgozik valaki „ingyen”, egyöntetű volt a válasz: megváltozik a gondolkodásmódod abban a pillanatban, amikor már nem azért dolgozol, hogy eltartsd magad, hanem mert akarsz – tehát nem kényszerből.

Szó esett arról, hogy kinek milyen pozitív és negatív élményei voltak. Negatívumot egyikük sem tudott mondani, velük mindenki nagyon kedvesen és előzékenyen viselkedett. A pozitívumok között az amerikaiak a családcentrikus életmódot emelték ki – szerintük otthon hiányzik a családok összetartása, ami nálunk még normális. Mindenképpen élmény, hogy új dolgokat tanulhatnak, kipróbálhatják saját képességeiket, önállóságot tanulnak és sok barátot szereznek.

Az utolsó kérdésre, hogy kiknek ajánlják az önkéntességet, egyetértettek abban, hogy vállalkozó szelleműeknek, akik szeretnének kitörni a szürke hétköznapokból, új dolgokat tanulni, kultúrákat megismerni és nyitottak az új tapasztalatokra.

Nagy-Zsombor István/Szabó Orsolya, -rozsnyovidek.sk

fotók: Rozsnyó-vidék

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írás, kép, hang, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül, a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás és az oldalra mutató link feltüntetésével lehetséges!



Hagyj üzenetet