Fókuszban a nők és a művészet

Fókuszban a nők és a művészet

A Gombaszögi Nyári Táborban a Női kultúra, női művészet címmel zajló előadás keretében Bolemant Lilla beszélgetett Bárczi Zsófia írónővel, Deák Renáta műfordítóval, Mayer Éva képzőművésszel a nők történelmi és jelenlegi helyzetéről irodalom, képzőművészet és közélet területén.

A vendégek pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt megosztottak, a nemük miatt elébük gördített nehézségekről és segítségről beszéltek, amik befolyásolták őket pályájuk kezdetén és munkájukban. Deák Renáta rendező szeretett volna lenni, de még tanulmányai elején olyan elutasításba ütközött, hogy feladta ezen álmát, míg a másik két vendég nem találkozott ilyesmivel. Bőven akadtak hasonló példák – a beszélgetés során egyaránt szó esett Majtényi Flóra irodalmi munkájáról, mellőzéséről, de Erdős Renée-ről is, aki az első nő a magyar irodalomban, aki meg tudott élni írásaiból.

2

A történelmi séta során meséltek a női mozgalmak fejlődéséről, kiemelkedő képviselőiről – külföldi viszonylatban Barbara Krügel és Jenny Horsel, míg a magyar művészet kapcsán Bencúr Emese, Lovas Ilona és Németh Ilona neve hangzott el. Foglalkoztak a művészházaspárok kérdésével is, azt boncolgatva, mennyire lehet elkülöníteni alkotói munkásságot és magánéletet, kilépni egymás árnyékából és függetlennek maradni. Férfi és nő viszonya, házasság és mentorság óriási változáson ment keresztül, s ez is segített abban, hogy a nők szabadabban alkothassanak. A 20. század elején még természetesnek számított, ha a művésznő férfi mentort keresett, ma ez már nem szükséges. Sokat változtak a női művészekkel, művekkel szemben támasztott elvárások is. Társfüggőség és társkapcsolatok is szóba kerültek: múzsaság és az abból való kinövés, a múzsa tárgyiasítása, alkotás és gyermekvállalás, anyaság.

3

Az előadás óriási témát próbált felölelni, így nem jutott mindenre elég idő, de mindenképp tartalmas ízelítőt jelentett, olyan bepillantást, ami további kutatásra sarkallja a hallgatót. Egyrészt felhívta a figyelmet olyan alkotókra, akiket koruk nem, vagy csak kevéssé ismert el, másrészt említett sok olyan nevet is, amire most érdemes figyelni. Kiemelték Bódis Kriszta és Erdős Virág írásait, de rajtuk kívül is erősek a magyar írónők, meg tudják mozgatni a hallgatóságot, széles közönséget megszólítani. Szlovákiában az Aspekt női egyesület mozgalma hasonló, mely szintén irodalommal (folyóirat- és könyvkiadás) és aktivista munkákkal foglalkozik.

4

Az előadás optimistán zárult – bár egyik fontos kérdésére, miszerint elkülöníthető-e férfi és női művészet?, nem adott ugyan egyértelmű választ. Azzal érveltek, hogy minden lehetőségre akadnak példák és ellenpéldák. Nem lehet szigorúan elválasztani, de nem is kell – a keveredés és a harmónia a fontos. Már kevesebb a nemek közötti harc és nehezebb a közönséget is sokkolni, így a megmaradt feladat, témától, nemtől és nyelvtől függetlenül: jól alkotni, jót alkotni.

Szabó Orsolya, rozsnyovidek.sk

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írás, kép, hang, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül, a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás és az oldalra mutató link feltüntetésével lehetséges!



Hagyj üzenetet