Rendhagyó Könyvkuckó – Kassaiak Lexikona

Rendhagyó Könyvkuckó – Kassaiak Lexikona

Egy olyan könyv került bemutatásra a 38. rozsnyói Könyvkuckóban 2015. március 30-án, amely szakítani látszik a történelmi tárgyú, szlovák nyelvű szakirodalom eddigi hagyományaival.
A Lexikon Košičanov 1848-1938 (Kassaiak lexikona 1848-1938) című, szlovák nyelvű kiadvány első kötete ugyanis eredeti magyar helyesírással adja közre azoknak a Kassával kapcsolatba hozható személyeknek, személyiségeknek a család- és keresztnevét, akik magyar nemzetiségű emberekként élték az életüket.

DSCF0499A kötet három szerzője Ján Gašpar, Eleonóra Blašková és Mária Mihóková csaknem 500 oldalon 1895 címszót tett közzé ábécé-sorrendben az A kezdőbetűtől az I betűig terjedően. Azokat a híres személyiségeket: egyházi embereket, bírókat, jegyzőket, kereskedőket, írókat, festőket, újságírókat, orvosokat, tanárokat stb. mutatják be, akik hozzájárultak Kassa gazdasági fejlődéséhez, vagy a város kulturális, szellemi gyarapodásához.
DSCF0475A magyar személyneveket rendhagyó módon kezelő könyv bemutatása is rendhagyó módon – szlovák nyelven – zajlott. A lexikont annak rozsnyói származású szerzője, Eleonóra Blašková mutatta be, akivel a Könyvkuckó házigazdája, Ambrus Ferenc beszélgetett. Blašková elmondta, hogy 1995-ben a Kassai Állami Tudományos Könyvtár megjelentette Mária Mihóková Kassai személyiségek szótára 1848-1919 című munkáját. Ez a könyv annak idején 300 példányban jelent meg. Először Mihóková munkáját szerették volna bővíteni, de hamar kiderült, más megoldást kell találni. Így született meg a lexikon ötlete, amelynek összeállítása mintegy tízéves munka eredménye. A lexikont három kötetesre tervezik, amelyek összesen mintegy 6000 személyiség adatait fogják tartalmazni. A második kötet öt éven belül készülhet el – mondta Blašková.

DSCF0451
A könyvnek nagyon nagy sikere volt Kassán, a bemutatóján részt vett Rudolf Schuster volt köztársasági elnök, Zdenko Trebuľa, a Kassai Megyei Önkormányzat elnöke és Richard Raši főpolgármester is. Sok pozitív hangú vélemény hangzott el ezen a rendezvényen a könyvvel kapcsolatban – az idő majd megmutatja, mennyire voltak őszinték ezek a kijelentések – jelentette ki Blašková, aki a Kassai Állami Tudományos Könyvtár Bibliográfiai Részlegének munkatársa.

DSCF0457
A könyvben nagyon sok rozsnyói, illetve az egykori Gömör-Kishont vármegyéből származó személyiség neve is szerepel.
A lexikont a kassai Equilibria kiadó jelentette meg, kiadását számos természetes és jogi személy is támogatta. A könyv ára 79,90 euró, de az interneten 10-12 euróval olcsóbban is meg lehet rendelni.

szöveg és fotó: tüdő, rozsnyovidek.sk



Hagyj üzenetet