Betlérben kiválasztották Erzsébet királyné hasonmását

Betlérben kiválasztották Erzsébet királyné hasonmását

Nagy média érdeklődés közepette választották ki a betléri Andrássy-kastélyban Sissi hasonmását, aki a júniusban nyíló “Őfelsége, a királyné – Erzsébet királyné történelmünkben és képzeletünkben” című kiállítás kísérőrendezvényein megszemélyesíti majd az egykori osztrák császárnét, magyar királynét. A zsűri választása Erika Došeková, 24 éves biokémikus hallgatóra esett.

DSCF0969

Az ország számos pontjáról érkeztek a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma felhívására a hölgyek, akik úgy érezték, külsőleg-belsőleg emlékeztetnek az egykori Erzsébet királynéra, és szívesen ellátnák nyáron a fenséges szerepkört.

DSCF0732
A csodaszép történelmi környezetben kicsit elfogódottan léptek a castingra érkező lányok a zsűri elé, melynek tagjai Alena Ďuránová, színésznő, Boris Hanečka, divattervező, dizájner, Jakub Gulyás, fotográfus és Barczi Gyula, művészettörténész, a Betléri Múzeum igazgatója voltak. A jelentkezők a bemutatkozás után válaszoltak a zsűritagok kérdéseire, majd Erzsébet királyné életéből vett rövid jelenetek eljátszásával improvizációs és színészi képességeiket is megcsillantották.

DSCF0751

A hölgyekről természetesen számtalan fotó készült, hiszen a kiválasztott reklámanyagokon is szerepel majd, sőt a zsűri a jelöltek mozgására, járására és arra is kíváncsi volt, hogyan üdvözölnék elegáns integetéssel a „népet”.

A válogató győztese végül Erika Došeková lett, aki hitetlenkedve és nagy meglepetéssel fogadta a zsűri döntését. A szimpatikus fiatal biokémikus hallgató elmondta, nem számított a győzelemre, mert két másik jelöltet esélyesebbnek látott. Izgatottsága és meglepetése ellenére hősiesen állta az újságírók, fotósok rohamát és kedvesen válaszolt a kérdésekre. Mint elmondta, a castingot egy kalandnak, kirándulásnak fogta fel, hónapokkal ezelőtt spontán – lázas betegen – jelentkezett a válogatásra. Kérdésünkre elárulta, hogy lakhelyéről (Krásna Ves, Bánovce nad Bebravou-i járás) több mint négy órát utazott Betlérbe a barátjával. Nem tud ugyan magyarul, de biztos benne, hogy szerepéhez kapcsolódóan megtanul majd néhány kifejezést, és szeretné kamatoztatni német nyelvtudását is. Még nem tudja, pontosan milyen feladatok várják nyár folyamán Sissi hasonmásaként, de reméli, hogy fellépésével, példájával kicsit visszaidézheti az embereknek az egykori királynét.

[box]A betléri múzeum

a nyári hónapokra egyedülálló kiállítással készül „Őfelsége a királyné – Erzsébet királyné történelmünkben és képzeletünkben“ címmel, amelynek révén a betléri kastélyban található Andrássy Múzeum látogatói Szlovákiában elsőként ismerkedhetnek meg a Sissiként ismert császárné és királyné valós történetével. A kiállítás rendezőinek nem célja, hogy lerombolja a Romy Schneiderrel összekapcsolódott és sokunkban rögzült Sissi-képet, hanem hogy azt a történelmi tényekkel gazdagítsa, amelyek sokszor lényegesen vonzóbbak, mint az idealizált, már-már festői filmbeli történet. A kiállítás ünnepélyes megnyitására június 4-én 17.00 órai kezdettel kerül sor, és június 5-én nyílik meg a látogatók előtt. Az „Őfelsége a királyné…“ kiállításhoz számos kísérőrendezvényt és programot tervezünk, amelyek között megtalálható lesz a szakmai és laikus közönségnek, valamint a gyermekeknek szóló is. Több rendezvényen a királyné hasonmása is jelen lesz, akivel a látogatók először június 6-án, szombaton találkozhatnak a betléri Andrássy Múzeumban, amikor majd Őfelsége pompás ruhájának valósághű másolatában jelenik meg. (Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeum – sajtóközleménye)[/box]

 Képeink a válogatáson készültek:

További fotókért kattintson Facebook-oldalunkra.

-rozsnyovidek.sk, szöveg, fotó: Prékop I.Hagyj üzenetet