Elindultak a Ringató foglalkozások Rozsnyón

Elindultak a Ringató foglalkozások Rozsnyón

Sikeresen kezdődött a Ringató foglalkozás a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájában. A Hajdu Tímea által vezetett programra első alkalommal, október 21-én tizenegy kisgyermekes család érkezett. A résztvevők együtt énekeltek, mondókáztak, játszottak, a zenei aláfestést Ibos Bálint hegedűjátéka szolgáltatta.

A továbbiakban minden szerdán 17.00 és 17.30 óra között várják a kisgyermekeket és szüleiket a foglalkozásra, mellyel kapcsolatban az aktuális információk a Facebook-oldalukon is követhetők.

Rozsnyón két helyszínen is tartanak Ringató foglalkozásokat, a Rákóczi Magyar Házban csütörtökönként 16.30 és 17.00 óra között Jóna Erika foglalkozásvezető várja a piciket és szüleiket.

Zenei nevelés a születéstől három éves korig – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Először a Ringatóról egyik legkedvesebb komáromi barátnőmtől hallottam, aki a kislányával rendszeresen látogatta a foglalkozásokat. Már akkor nagyon megtetszett, hisz ahogy a népi játékok, úgy a népzene is nagyon közel áll a szívemhez. ĺgy az egyik kolléganőm javaslatára én is ellátogattam a Nagyegyházán tartott Ringató módszertani tanfolyamra. Rozsnyóról velem együtt Jóna Erika is részt vett a tanfolyamon, aminek kiváltképp örülök, hisz így, amellett, hogy foglalkozásvezető lettem, anyaként én is részt vehetek Ringató foglalkozáson a kisfiammal.

ringato1
A Ringató családi művészeti nevelési program, melynek alapítója Gállné Gróh Ilona, énektanár. Mindenekelőtt fontos számunkra a zenei élménynyújtás, hogy a résztvevő felnőttek és gyerekek átéljék a közös játék és éneklés örömét. Mintát adunk a szülők számára, hogy hogyan kezdődhet a családban a zenei nevelés. A Ringató nem műsor, nem valamiféle előadás! Közösen – a résztvevő felnőttekkel – hozzuk létre a foglalkozás élményét. Szeretnénk érzékennyé, fogékonnyá tenni a kicsiket a jó zene, a művészet iránt.
Alsó korhatár tulajdonképpen nincs, várandós anyukák is jöhetnek, hiszen a felnőtteknek szól a tanítás, nem a piciknek. Néhány hónapos kortól hároméves korig várjuk a gyerekeket anyukával, apukával, nagyszülőkkel.

ringato2
A harminc perces foglalkozások légköre oldott. A dalokat, mondókákat, ölbéli játékokat sokat ismételjük, egy-egy foglalkozáson belül is, de hétről hétre mindig visszatérünk a régebbiekre. Így az édesanyák könnyen megtanulják azokat. A foglalkozásokon mindig élő énekszó, vagy a foglalkozásvezető, esetleg meghívott vendég pár perces hangszerjátéka csendül fel. További információk a www.ringato.hu oldalon találhatóak.
A foglalkozások heti rendszerességgel szerdánként 17:00-17:30-ig lesznek megtartva a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájában. Szeretettel várok minden kisgyermekes családot!
Elérhetőség: bedecstimea@gmail.com, zsreformov@azet.sk, tel. 058/7331656

  • Hajdu Tímea

– rozsnyovidek.sk



Hagyj üzenetet