A Gombaszögi Nyári Tábor idei himnusza, a Levegő nyerte a Harmónia-díjat

A 2015-ös tábor himnusza, a Felvidék Allstars & jóvilágvan feat. Gombaszög: Levegő című száma nyerte idén a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat az év dala kategóriában.

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői örömüket fejezik ki, hogy a 2015-ös évben a tábor himnusza, a Levegő című szám nyerte az év dala elismerést. A produkció többek közt ismert szlovákiai magyar zenekarok énekeseinek és a Jóvilágvan zenekar összefogásának eredményeként született meg. A klipben, amelyet ugyancsak a tábor stábja forgatott, a Jóvilágvan frontembere, Bokor Réka mellett énekel a Rómeó Vérzik első embere, Kovács Koppány, az Arizóna énekesnője, Bokros Maja Krisztina, a Gwerkova énekesnője, Gáspár Gaspi Mária, a MadDogX énekese, Berek Ketchup Tibor és Kaprálik György, az Aylen’s Fall frontembere. Rajtuk kívül a klipben szerepel még Bauer Ildikó, Farkas Melinda, Korpás Éva, Saróka Liliána, Óváry Anna és Zsapka Attila is.

A zenét Trencsík Pál szerezte, a klipet Orosz Örs rendezte. A slam poetry betétben pedig Laboda Róbert adja elő saját versét.

A legrangosabb felvidéki magyar zenei elismerésnek tartott Harmónia-díjakat – Komárom, Dunaszerdahely, Kassa után – negyedik alkalommal Somorján adták át október 24-én. A Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj Polgári Társulás, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE), a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Művelődési Intézete, a Csemadok naszvadi alapszervezete Lábszky Olivér énekes-dalszövegíróval együttműködve 2011-ben megalapította meg a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat.

harmonia

A pénzjutalom mellé minden díjazott átvehette a gútai Reicher György díszműkovács, iparművész alkotását.

A Harmónia-díjra magánszemélyek és a szlovákiai magyar kulturális és nonprofit szervezetek jelölhettek produkciókat. A díjazottakról pedig egy szakmai kuratórium hozott döntést. Minden magánszemély és szervezet bármelyik kategóriában több jelöltet is javasolhatott. Összesen kilenc kategóriában osztották ki az elismerést.

A legjobb fiatal énekes, hangszeres muzsikus díjat (15-től 25 éves korig) kategóriájában Köpöncei Dániel, a legjobb szólista, kórus, vagy zenekar díjat komolyzene kategóriájában a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa nyerte. A Harmonia 2015 életműdíját Brath Margitnak ítélték oda. A legjobb énekes vagy hangszeres muzsikus díja hagyományőrző népművészet (15 éves kortól) kategóriában Cseh Tamásé lett. A legjobb szólista, illetve zenekar díjának világzene, dzsessz, vagy megzenésített vers kategóriában Zsapka Attila vehette át a kitüntetést. A legjobb éneklőcsoport, vagy zenekar díja hagyományőrző népművészet kategóriájának győztese pedig Cseh Tamás és zenekara lett. A legjobb énekes, vagy hangszeres muzsikus díját könnyűzene (15 éves kortól) kategóriában Sipos Dávid vehette át. A legjobb zenekar, csoport díja könnyűzene kategóriájának első helyezettje az Érsekújvári Rockszínpad lett.

(gombaszög)