A héten zajlik a Felsőoktatási Tájékoztató Körút

A Diákhálózat aktivistái idén november 9-13-a között több, mint 30 szlovákiai magyar gimnáziumba, illetve szakközépiskolába látogatnak el, hogy tájékoztassák az egyetemre készülő végzős diákokat.

A röviden FTK névre hallgató kezdeményezés a Diákhálózat évek óta dinamikusan működő projektje, melynek célja a lehető legpontosabb információk átadása az egyetemválasztás előtt állók számára. A Körút szervezői évről-évre igyekeznek minél több kapcsolatot kialakítani a szlovákiai magyar középiskolákkal, így idén már több, mint harminc intézmény vesz részt a programban, úgy a keleti, mint a nyugati országrészben, Nagykapostól egészen a pozsonyi magyar iskolákig.

A Diákhálózat 9 különböző tagszervezetéből érkező egyetemisták az előadások során ismertetik az érettségizőkkel a továbbtanulási lehetőségeket, valamint részletes tájékoztatást adnak saját diákszervezetük működéséről is, amelyek az adott városokban összefogják a magyar ajkú diákokat.

Az előadások során a tanulók kézhez kapják a szintén a Diákhálózat által szerkesztett és kiadott Hova Tovább? című tájékoztató kiadványt, mely szlovákiai, csehországi, illetve néhány budapesti felsőoktatási intézmény rendszeréről, és az ezzel kapcsolatos tudnivalókról tartalmaz hasznos információkat, emellett foglalkozik a diákszervezetek munkásságával, ösztöndíj-, illetve diákmunka-lehetőségekkel. 2015 júniusában a Diákhálózat partnerszerződést kötött a bécsi Magyar Diákok Egyesületével, így ez évtől a bécsi felsőoktatási rendszer iránt érdeklődők is információkhoz juthatnak a kiadványból. A Hova Tovább?-ot a Diákhálózat igyekszik azon szlovákiai magyar középiskolák számára is eljuttatni, amelyek esetleg nem vesznek részt az FTK-n.

A Diákhálózat három országon átívelő szervezet, amely a szlovákiai magyar egyetemistákat fogja közre. Számos sikeres programjuk közé tartozik például a hét végén megrendezésre kerülő Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia, valamint jelentős szerepet vállal ugyancsak a sokak által ismert Gombaszögi Nyári Tábor szervezésében is.
A szervezők egy emberként bíznak a Felsőoktatási Tájékoztató Körút sikerében, és remélik, hogy ismét számos szlovákiai magyar diáknak nyújthatnak segítséget, hogy azok felelősségteljesen tudjanak dönteni továbbtanulásukkal kapcsolatban.

(dh, bzs)