Barlangtúra a Mikulás nyomában

Nem mindennapi helyszínen találkoztak a Mikulással a rozsnyói Óvoda, Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola első és második CLIL-osztályába járó tanulók. December 4-én a magyarországi Jósvafőre látogatott a kis csapat Orosz Die Zsuzsa és Nagy Werner Csilla tanító nénik társaságában. A Mikulás keresésére az Aggteleki Nemzeti Park gyöngyszemébe, a Baradla-barlangba indultak, mely éppen 20 éve került fel az UNESCO Világörökség listájára.

20

A barlang bejáratánál Tóth Erika, a nemzeti park munkatársa köszöntötte a gyerekeket, felolvasta a Mikulás levelét, majd a huncut krampuszlány kíséretében elindultak a barlang mélyére. A gyerekek rögtön megállapították, hogy a hegy gyomrában melegebb van, mint odakint. Vezetőjüktől megtudták, hogy a barlangban valóban egyforma, 10° C fokos hőmérséklet van télen-nyáron. De nemcsak ezt, számos más érdekes dolgot is mesélt a barlangászokról, a barlang keletkezéséről, a valaha itt hullámzó tengerről, a cseppkövek kialakulásáról, elnevezéséről és egyéb tudnivalókról.

16

A gyerekeknek különböző kérdésekre kellett válaszolniuk, és minden helyes válaszért egy-egy részletet kaptak abból a varázsigéből, mellyel végül a lenyűgöző szépségű Óriások termébe érve előcsalogatták a Mikulást. A jó öreg örömmel üdvözölte a gyerekeket, és a szépen elénekelt dalokért cserébe ajándékcsomagot adott a kis túrázóknak.

A barlangból kiérve az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai meleg teával várták a gyerekeket, akik még sokáig emlegették a varázslatos barlangtúrát és az itt tanultakat, s kísérőikkel együtt megállapították, hogy a hely, ahol élünk, nagyon sok egyedülálló szépséget és érdekességet rejt.

12

– Prékop I., rozsnyovidek.sk, fotó: Fábry CLIL