A krasznahorkai vár megmentett és restaurált műtárgyai szeptemberig láthatók Pozsonyban

A krasznahorkai vár megmentett és restaurált műtárgyai szeptemberig láthatók Pozsonyban

A Szlovák Nemzeti Múzeum égisze alá tartozó pozsonyi Történeti Múzeum ad otthont 2016. június 22-től szeptember 30-ig a tűzvész által sújtott krasznahorkai vár megmentett gyűjteményét bemutató kiállításnak. A pozsonyi várban látható tárlat a kutatások eredményeit, a vártűzben megsérült, majd a Brünni Technikai Múzeum munkatársai által szakszerűen ellátott, konzervált, illetve helyreállított kiállítási tárgyakat mutatja be a látogatóknak.

P1020400

A Krasznahorka várában 2012. március 10-én tomboló tűzben 342 darab műtárgy sérült meg – emlékeztetett a SzNM – Betléri Múzeuma. A katasztrófa legnagyobb mértékben a frissen installált fegyvertárat sújtotta, itt 137 kiállítási tárgyat ért komolyabb sérülés. A múzeum 23 ezres gyűjteményi állományában éppen ez a gyűjtemény tartozik a legterjedelmesebbek közé, melyben 16. századi ágyúk és a 17-18. századból származó kerekes lafettás ágyúk kis modelljei is megtalálhatók. A lőfegyverek között vannak híres európai műhelyek gyártmányai, mint például a madridi Louis Santos, a cseh Poser műhely vagy a német Behr munkái. A különlegességek közé tartozik a „Petersen“ típusú vagy az „Ulfberht“ kard a 9. és 10. századból. Megsérültek keleti fegyverek is, jatagánok, kilidzsek, szaif, samsir kardok, szablyák. A kisebb méretű fegyvereken kívül katonai üstdobot, teljes páncélzatot, 16-17. századi sisakokat és vértet is elért a tűz.

P1020405A nemzetközi segítségnyújtás keretében ajánlotta fel a Brünni Technikai Múzeum konzerváló módszertani központja az egyes kiállítási tárgyak kezelését, helyreállítását. A tűzvész során keletkezett magas, 700°C-ot elérő hőmérséklet és annak következményei visszafordíthatatlan károkat okoztak a műtárgyakban. A tűzoltók azonnali beavatkozásának és a betléri múzeum munkatársai áldozatos erőfeszítésének köszönhetően sikerült megmenteni a sérült tárgyak darabjainak nagy részét – ezek állapota az anyaguk jellegétől és a tűz hatásának mértékétől függően eltérő volt. A konzerválási-restaurálási beavatkozás célja elsősorban a tárgyak fizikai állapotának stabilizálása volt. Az első fázisban a szakemberek a műtárgyak egyes darabjainak helyes azonosítására, megtisztítására és a folytatódó korrózió elleni felületi kezelésre irányították a figyelmüket. Ezt követően mérlegelték a kiválasztott tárgyak teljes restaurálásának lehetőségét a hiányzó részek pótlásának segítségével. Minden egyes tárgy esetében alaposan átgondolták és konzultálták a beavatkozás optimális mértékét. A Brünni Technikai Múzeum konzerváló módszertani központjában összesen 77 darab, tűzben megsérült kiállítási tárgyat konzerváltak, illetve restauráltak a cseh kulturális minisztérium támogatásával.

na kov

– pr-i, rozsnyovidek

fotó: GIT-archívum (a felvételek a krasznahorkai várban készültek a 2012-es tűzvész előtt)

Ha tetszik a portál, kérjük ossza meg híreinket, programajánlóinkat barátaival, ismerőseivel is, köszönjük 🙂

 

Kapcsolódó írásunk:

Tűzvész a krasznahorkai várban

 Hagyj üzenetet