Gömöri, ördöngösfüzesi és gyimesi táncokat tanultak a gyerekek az Ilosvai néptánctáborban

Száznál is több gyerek vett részt a Várhosszúréten, július 11-én kezdődött egyhetes Ilosvai Gyermek és Ifjúsági Néptánctáborban. A résztvevők hat csoportba osztva fáradhatatlanul gyakoroltak minden délelőtt és délután, egy kicsit íjászkodtak, kézműveskedtek, este meseelőadásokat néztek, majd a élőzene mellett a táncházban ropták.

DSCF1954A záróesten a táborozók felsorakoztak a Buzgó kocsma udvarán, és a családtagok, kíváncsi falubeliek gyűrűjében előadták a „Krasznahorka büszke vára” című dalt, elkészültek a közös fotók, ünnepélyesen felavatták a kopjafát. A tábor főszervezője, Kupec Mihály sorban megköszönte az oktatóknak, segítőknek, támogatóknak a közreműködést, és elkezdődött a műsor. A résztvevők hétfőn megkapták a zenét, melyre a hat csapat mindegyike saját koreográfiát talált ki és gyakorolt szorgalmasan a vegyes – népi, modern – zenei stílusú összeállításnak megfelelően. A csapatok a csatakiáltást követően bemutatták az ötletes és kreatív megoldásokkal színesített táncaikat, melyeket a zsűri díjazott. Végül az Illuminati nevű csapat bizonyult a legjobbnak, de valamennyi csoport dicséretben részesült és mindenkinek jutott a tortából is.

DSCF2050A műsor után a táncházban mutatták meg a gyerekek, mit tanultak a hét folyamán, felszabadultan ropták a csárdást, a fiúk a legényest Német Dénes zenekara kíséretében. Az este egyik legszebb pillanata volt a lányok magyarbődi karikázója a messze zengő, erős énekkel a zsúfolásig megtelt udvaron.ű

DSCF2001„Ez volt a kilencedik Ilosvai Gyermek Néptánctábor, ez évben 120 gyerekünk volt” – mondta portálunk kérdésére Kupec Mihály, a tábor főszervezője. „Három tájegységet tanítottunk: Gömört, Ördöngösfüzest és Gyimest. Gyimest Fitos Dezső és Kocsis Enikő, ördöngösfüzesi táncokat Busai Norbert, Busai Zsuzsanna, és gömöri táncokat Kupec Zsófia és jómagam, Kupec Mihály tanítottunk.

Honnan érkeztek a táborozók?
– Főleg Felvidékről jöttek gyerekek, Rozsnyó környékéről negyven gyerek, Kassa környékéről, az Ilosvai ifjúsági csoportból, a Kelepelőkből, a Rozmaringból, és egyéni jelentkezők is jöttek Kassáról és innen, Rozsnyó környékéről is. De érkeztek Magyarországról, Újhelyből, Tatáról és Nyíregyházáról.

DSCF2009– Az egyéni vagy a csoportos jelentkezés a jellemzőbb?
– Inkább a csoportos a jellemző, mert műhelyek jelentkeznek és próbálják a nyári felkészülésüket ezzel a táborral kiegészíteni, illetve motiválni a gyerekeket a néptánc területén. Mi ezt a tábort úgy találtuk ki, hogy egy spirális módszerrel oktatjuk a gyerekeket, így a tábor végére már nem kell foglalkozni azzal, hogy csinálja azt a figurát, mit csinál vele, hanem mint a táncházban is látható volt, maguk táncolják a gömöri csárdást, előtte pedig egy ördöngősfüzesit. Volt még egy magyarbődi karikázó is, amit idén nem is tanítottunk, csak tavaly, de vannak visszajáró vendégeink, és már abból, amit akkor tanultak, össze is tudtak rakni maguknak egy kis táncot.

– Tehát vannak visszatérő táborozók, akár olyanok is, akik már kilenc éve látogatják az Ilosvai tábort?
– Igen, vannak olyanok is, ők már úgymond „nagyocskák”, ezért ez éven gyermek és ifjúsági tábor lettünk. Jövőre már hivatalosan is így nevezzük majd, mert van rá igény, hogy az ifjúságot is bevonjuk, illetve oktassuk.

DSCF2108– Mik a jövőbeli tervek?
– A tizedik tábort ugyanezzel a módszerrel szeretnénk megcsinálni, mint eddig, de a záró rendezvényt lehet, hogy elvisszük Nagyidára. Ott szeretnénk szervezni aztán amolyan szekciós táborokat, ahol ha van olyan műhely, amelyik szeretné megtanulni például magyarbődi csárdást, akkor négy nap alatt – mi elhozunk adatközlőket, zenekart, a legjobb tánctanárokat és ők fogják megtanítani – ezáltal jó mély tudást kaphatnak a gyerekek.

– A tánc mellett népzeneoktatás is volt, erről is hallhatnánk pár szót?
– Igen, zeneoktatás is volt, jött tizenöt zenész, Kassáról egy teljes szlovák zenekar, érkeztek Rozsnyó és Kassa vidékéről és Ausztriából is.

DSCF2132A szervezők fáradtan, de elégedetten zárták az idei tábort, hiszen sikeres munkát végeztek és mint Kupec Mihály végszóként elmondta: Sokan voltak a táborban, zenészek, táncosok is – a kicsiktől az ifjúságig. És látva az esti táncházakat, a záróműsort, hozzátehetjük, végig remek volt a hangulat, a gyerekek nagyon jól érezték magukat és valóban sokat tanultak, fejlődtek a táborban.

  • pr-i, rozsnyovidek