Pályázati támogatás a szilicei parókia tetőzetének javítására

Pályázati támogatás a szilicei parókia tetőzetének javítására

A Szilicei Református Keresztyén Egyházközség magyarországi pályázati segítségnek köszönhetően megkezdte egy régóta húzódó probléma megoldását, 2016-ban a Bethlen Gábor Alap támogatásával megtették az első lépéseket a parókiája tetőzetének cseréje felé.

p1080347A szilicei református egyházközség parókiája jelenleg a gyülekezet és a hozzá tartozó három leányegyházközség (Szalóc, Borzova és Vígtelke) fenntartásában biztosítja a helyben lakó lelkipásztor és családja lakhatását és szolgálatát – számolt be André János református lelkész. A lelkészlak tetőzetének romlását az ott lakók már jóval korábban tapasztalták eső idején, a víz több helyen becsurgott, emiatt a mennyezet többszöri javítására is szükség volt. Ideiglenes megoldásként edényeket raktak a padlásra, s közben szembesültek a szétkorhadt tartógerendákkal. Emiatt a tetőzetet 10 éve statikus is megvizsgálta, aki akkor 5 éves élettartamot határozott meg – emlékszik vissza a lelkész. Szerencsére a tetőzet egyelőre állta a szelet, a havat és a viharokat, az újabb szakvizsgálat azonban kimutatta, hogy az épület falán érzékelhető egyre nagyobb repedéseket is a tetőzet megromlott állapota, azaz a szétcsúszott kötőgerendák okozzák. A gyülekezet azonban természetesen műemlék temploma javítását részesítette előnyben, amely miatt a parókián csak kisebb javítások történtek, és a tetőzet javításába pedig elsősorban az anyagiak miatt nem is volt lehetősége belevágni.

p1080324Ezért is fordultak pályázat útján a Bethlen Gábor Alaphoz segítségért, hogy ezt a régóta halasztott, de egyre szükségesebb felújítást elvégezhessék, melynek megvalósulása esetén rövid távon nem kell félniük, hogy egyszer csak nem lesz tető a lelkész és családja feje fölött, hosszú távon pedig a lelkészlak továbbra is betöltheti küldetését egy olyan korban, amikor egyre kevesebben vállalják a parókia, illetve gyülekezet fenntartását.
Mint megtudtuk, a Bethlen Gábor Alaptól 600.000 forint (1929,01 €) támogatást nyertek, mely a gyülekezet 292,03 euros önrészével kiegészítve a tetőfedőanyag nagy részének (azaz a szükséges mennyiségű cserépnek, kupáknak és a szélcserepeknek) bebiztosítására volt elegendő, köszönhetően a Leier cég segítő szándékának is.

p1080354A megvásárolt tetőfedő anyag elhelyezésre került, a gyülekezet pedig hálás a kapott támogatásért, és keresi a további lehetőségeket, lépéseket, mert ezzel megkezdődött egy sok éve húzódó és egyre szükségesebb, akut probléma megoldása.

kormany tamogatas

 – forrás, fotó: Szilicei Református Egyházközség



Hagyj üzenetet