Elhunyt Baska József festőművész

Elhunyt Baska József festőművész

2017. március 14-én, életének 83. évében Budapesten elhunyt Baska József festőművész, Érdemes művész, Rozsnyó város díszpolgára, a rozsnyói Malom művésztábor megálmodója.
Baska József, a kortárs magyar festészet kiemelkedő alakja 1935. január 2-án született Dernőn. Családja 1947-ben Magyarországra menekült, ő Diósgyőrben érettségizett, 1960-ban végzett a budapesti Iparművészeti Főiskolán, ahol a diploma után kinevezték tanársegédnek. 45 évig tanított a főiskolán, művészgenerációk sorát nevelve fel. Alkotásaiban a kezdeti realisztikus megnyilvánulások után a geometrikus absztrakció felé fordult, műveire a geometrikus formák és a nonfiguratív elemek jellemzőek. Foglalkozott épületdíszítéssel, készített mozaikokat és freskót is. Feleségével, Rényi Katalinnal együtt egyéni és közös kiállításaikkal előkelő helyet vívtak ki maguknak a kortárs művészetben. Baska Józsefet a szakma és az értő közönség számos elismeréssel méltatta, megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjét, Érdemes művész és Mukácsy-díjjal is kitüntették. Tagja volt többek között a Szentendrei Régi Művésztelepnek, alapítója a Montázs Rajzstúdiónak. Művei megtalálhatóak a Nemzeti Galériában, Pécsen, Szegeden, Győrben és Szentendrén.
1994-től nagy szerepe volt a Rozsnyó és Budapest V. kerülete, Belváros-Lipótváros közötti testvérvárosi kapcsolat létrejöttében. 1999-ben Rozsnyó város díszpolgárává választották. 2015-ben, 80. születésnapja alkalmából alkotásaiból kiállítás nyílt a Rozsnyói Bányászati Múzeum galériájában. Emlékeiben gyakran visszatért a rozsnyói, Drázus-menti családi malomhoz, a Rozsnyón és környékén évtizedek óta megvalósuló Malom nemzetközi festészeti szimpózium innen kapta a nevét. Rozsnyó város honlapján emlékezett meg a városhoz sok szállal kötődő művészről és a városi hivatal előcsarnokában részvétnyilvánító könyvet helyeztek el.
– pr-i, rozsnyovidek

 



Hagyj üzenetet