A betléri múzeum állásfoglalása a tiltakozó akcióval kapcsolatban

A betléri múzeum állásfoglalása a tiltakozó akcióval kapcsolatban

A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma portálunkhoz eljuttatott közleményében reagált arra a tiltakozó megmozdulásra, melyet a krasznahorkaváraljai lakosok és a vár sorsa miatt aggódók szerveztek március 10-én, a vár leégésének ötödik évfordulóján.

Mint azt megírtuk, a forgalomlassító csendes tüntetés résztvevői kifogásolják a felújítás lassú és nehézkes menetét, a vár megnyitásának állandó elodázását, ezért a munkálatok felgyorsítását sürgetik. A múzeum munkatársai közleményükben leszögezik, hogy megértik azon helyieket és más településekről származókat, akik aggódtak a vár leégése miatt és őszintén fontos nekik a műemlék szakszerű és gyors felújítása. Mint a nyilatkozatban áll, sajnálatos, hogy a rekonstrukció első két szakaszát a problémák és hosszadalmas adminisztratív eljárások jellemezték. Ugyanakkor biztosítják a nyilvánosságot, hogy a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumának jelenlegi vezetése nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy megbirkózzon elődei döntéseivel, annak érdekében, hogy a felújítás következő fázisaiba fektetett energia ne legyen hiábavaló. „Elsőrendű célunk, hogy a várat a nemzetközi normákkal összhangban, szakszerűen újítsuk fel, úgy, hogy a helyreállított Krasznahorka és múzeuma méltón képviselje nemcsak a gömöri régiót, hanem egész Szlovákiát” – áll a nyilatkozatban.

A múzeum vezetése nem ellenzi a vár jövőjével, felújításával, történetével és gyűjteményével kapcsolatos nyugodt és konstruktív találkozókat, illetve a vártűz emlékére szervezett eseményeket, mert meggyőződésük, hogy fontos tanulni a múltból. A nyilatkozatból kitűnik, a jövőt illetően készek a párbeszédre és együttműködésre, de egyúttal érintették a községben szükséges fejlesztéseket is. „Örülnénk annak, ha a krasznahorkaiakkal együtt oldhatnánk meg a vár felújítás utáni működésének kérdését, mivel annak rekonstrukciója nemcsak a várfalak és termek felújítása, hanem az alatta fekvő teljes falu fejlesztésének komplex kérdésköre, ahol legalább annyi munka van, mint magán a váron.”

Az állásfoglalás kitér Kotleba híveinek jelenlétére is az említett tiltakozó akción, illetve az ügy esetleges politikai felhangjaira. A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma határozottan tiltakozik az ellen, hogy Krasznahorkát politikai csatározásokra használják, akár helyi, akár országos szinten. A múzeumot nem tájékoztatták a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) március 11-i politikai összejöveteléről a vár kapuja előtt, és nem is kértek engedélyt a  megtartására. „A liberális magyar Andrássy család örökségének gondozóiként a múzeum ezúton is egyértelműen elhatárolja magát ezen politikai párt tagjainak tevékenységétől és nézeteitől” – zárul a betléri múzeum vezetésének közleménye.

  • pr-i, rozsnyovidek, fotó: SzNM BM FB

Tüntetés a vártűz ötödik évfordulóján – lassan halad az újjáépítés

Forgalomlassító menettel tiltakoznak a lakosok a krasznahorkai vár elhúzódó felújítása miatt



Hagyj üzenetet