Kassa Nyelvi Dimenziói – Nyelvhasználati felmérés

Kassa Nyelvi Dimenziói – Nyelvhasználati felmérés

A Kassai Magyarok Fóruma (KMF) polgári társulás 2017. március 6-a és április 26-a között nyelvhasználati felmérést végez Kassán. Az anonim kérdőívet bárki kitöltheti, aki legalább 1 évet élt, dolgozott vagy tanult Kassán. A felmérés célja megtudni: Kassán hol, mikor, milyen gyakran beszélnek (beszéltek) magyarul az emberek. Ezen kívül a válaszadók javaslatot tehetnek, hogy milyen módon lehetne Kassán még több helyen használni a magyar nyelvet.

A kassai magyarság különleges helyzetben van. Bár hatezernél több magyar nemzetiségű él a városban (és kb. ugyanennyi magyar jár ide dolgozni), mivel azonban a nagyvároson belül az arányuk nem éri el a 20%-ot, minimálisak a magyar nyelv használatának törvényesen garantált lehetőségei.

Nagyon keveset lehet tudni ennek a szétaprózódott közösségnek a nyelvhasználati szokásairól. Ezért szeretné most a KMF felmérni a valós helyzet. A célok közt szerepel, szakértők bevonásával kielemezni az adatokat és megkeresni a kitörési pontokat.

A téma komolysága ellenére a KMF szándékai szerint ez a felmérés egy közös játék is lesz, amelynek a végén érdekes dolgok derülhetnek ki a kassai magyarokról, ami reményeink szerint majd jobban összekovácsolja a közösséget.

A kérdőíveket nyomtatott formában a kassai Csemadokban (Kovács utca 38.) és a Rovásban (Kmeť egykori Szent László utca 34.) lehet kitölteni. Vagy elektronikus formában a www.facebook.com/kassaimagyarok oldalon keresztül.

További információk:
A projekt irányítója: Köteles Szabolcs
tel: 0902 894990
e-mail: koteles@konzola.sk

  • rozsnyovidek/kmf


Hagyj üzenetet