Múzeumok és Galériák Éjszakája – a Rozsnyói Bányászati Múzeum többnapos programsorozattal várja a látogatókat

A Rozsnyói Bányászati Múzeum az idei Múzeumok és Galériák Éjszakáját már a felújított SENTINEL Élményközpontban szervezi meg, de a program többi helyszínét is érdemes felkeresni. A rendezvénysorozat keretében kedden új időszaki kiállítás nyílik a krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárban, pénteken bőséges látnivaló és program várja a gyerekeket az élményközpontban, szombaton éjjel pedig kedvezményes belépőjegyet váltva lehet bebarangolni a múzeum valamennyi létesítményét és tárlatát.

2017. május 20-án kerül sor a szlovákiai múzeumokban a Múzeumok és Galériák Éjszakája elnevezésű közkedvelt esemény következő évfolyamára, melyhez gazdag programokat kínálva a Rozsnyói Bányászati Múzeum is csatlakozik.
A Múzeumok Nemzetközi Napja alkalmából szervezett egyedülálló rendezvény már május 16-án, kedden kezdetét veszi, a krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárban 16.30 órakor kerül sor a Mousson Tivadar József (Teodor Jozef Mousson, 1887 – 1946) alkotásaiból összeállított időszaki kiállítás ünnepélyes megnyitójára. A rendezvény egyúttal a képtár közeledő nyári idényét is megnyitja a látogatók számára – adta hírül a múzeum.

Május 19-én, pénteken 9.00 órától 17.00 óráig a múzeum Rozsnyón, a felújított SENTINEL Élményközpontban (Šafárik u. 43.) szervez múzeumi-ismeretterjesztő napot az óvodás és alapiskolás gyerekek, valamint kisgyerekes családok részére, mégpedig idén természettudományi témakörben. A kedvelt kézműves foglalkozások mellett a kis látogatók megtekinthetik a nyilvánosság számára újra megnyitott kiállításokat: a Szlovák-karszt és környékének természetrajzát, valamint a bányászati munkahelyeket bemutató tárlatokat, az új melléképületben pedig egy teljesen új kiállítást, aminek része az 1883-ból származó, a világon a harmadik legrégebbi gőzhenger és egy Škoda Sentinel. A múzeum nyilatkozata szerint egyedül a Gömör bányászatát és kohászatát bemutató kiállítás nem látogatható, kialakítása jelenleg még folyamatban van. A program során a gyerekek megismerkedhetnek az okos solymásszal és ügyes állati segítőivel, megtanulnak helyesen bánni az ostorral, érdekes előadásokat hallhatnak a természeti világörökséghez tartozó Szlovák-karszt Nemzeti Parkról és barlangjairól, és nem utolsósorban utazhatnak a kisvonattal, ami a nap folyamán a múzeum területén fog közlekedni.
Végül a rendezvénysorozat csúcspontjaként, május 20-án, szombaton 19.00 órától 23.00 óráig zajlik majd maga a Múzeumok és Galériák Éjszakája, melynek keretében kedvezményes egyszeri belépővel éjjeli tárlatlátogatásra várják az érdeklődőket a Rozsnyói Bányászati Múzeum valamennyi látogatható kiállítására. A látogatók így egy belépőjeggyel nézhetik meg a rozsnyói SENTINEL Élményközpont látványosságait és a történelmi tárlatot a Šafárik utcában, a galéria aktuális kiállításait a Bányászok terén, továbbá a krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárat a Hársfa utcában.

  • pr-i, rozsnyovidek/Rozsnyói Bányászati Múzeum

Ha felkeltette érdeklődését a program, a Múzeumok és Galériák Éjszakáján többek között ezeket a kiállításokat, helytörténeti érdekességeket nézheti meg:

„Suszter, maradj a kaptafánál” – beszámoló a kiállítás megnyitójáról

A gólyák és farkasok világával ismertet meg a Rozsnyói Bányászati Múzeum

A kerámia jelképek Tichy Kálmán tervei alapján készültek