Emléktáblát avattak Tichy Kálmán tiszteletére

Emléktáblát avattak Tichy Kálmán tiszteletére

Születésének 130. és halálának 50. évfordulója alkalmából rendezvénysorozattal emlékeztek meg Rozsnyón Tichy Kálmánról (1888-1968), a város neves szülöttéről. Sokoldalú személyiség volt, és bár elsősorban festőként, grafikusként ismerte a közönség, ugyanakkor kiváló muzeológus, helytörténész, tanár, publicista, irodalmár volt, valamint fotósként is tevékenykedett. Mint a Rozsnyói Városi Múzeum igazgatója elévülhetetlen érdemeket szerzett, nagyban hozzájárult a múzeum működésének megalapozásához, gyűjteményének gyarapításához. Munkássága elismeréseként idén februárban Rozsnyó In memoriam díszpolgári címet adományozott a város 20. századi kultúrtörténete egyik legjelesebb személyiségének, és a 2018-as évet Tichy Kálmán Emlékévvé nyilvánították.

Az emlékév keretében tavasszal előadás-sorozat kezdődött Tichy Kálmán életéről és munkásságáról a Rozsnyói Bányászati Múzeumban, majd augusztus 8-án a múzeum igazgatóságának épületén emléktáblát avattak az egykori igazgató tiszteletére. Az ünnepségen beszédet mondott Pavol Burdiga, a város polgármestere, Kardos Ferenc, a Rozsnyó Testvérvárosaiért Polgári Társulás elnöke és Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója, valamint Tichy Kálmán hozzátartozói nevében Katarína Sekanová mondott köszönetet a szervezőknek. Az emléktábla a zselízi Mézes Árpád szobrászművész alkotása, melyet a beszédek után megkoszorúztak a városi szervezetek képviselői.

Tichy Kálmán a 20. század eleji Rozsnyó ismert és kevésbé ismert épületeinek, utcarészleteinek, festői zegzugainak egyik leghitelesebb és leglelkesebb megörökítője volt. Szeretett városát azonban üldöztetése miatt el kellett hagynia a csehszlovákiai magyarokat a II. világháborút követően sújtó jogfosztottság éveiben. Húsz évet élt Budapesten, ahol 1968-ban hunyt el, majd a rozsnyói temetőben helyezték örök nyugalomra. Sok-sok évtizednek kellett eltelnie, hogy a tiszteletére szervezett rendezvénysorozattal és emléktábla avatással az utókor törlesszen egy keveset, legalább jelképesen megkövesse és visszafogadja Tichy Kálmánt, a szélesebb nyilvánossággal is megismertessék a nevét és Rozsnyó kulturális életében betöltött szerepét.

Az emlékév keretében ősszel még további rendezvények várhatók – szeptemberben kiállítás nyílik a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában „Tichy Kálmán élete és munkássága” címmel, októberben pedig nemzetközi konferencián tisztelegnek emléke előtt.

  • pr-i, rozsnyovidek

 

 

 

A 2018-as évet Tichy Kálmán emlékének szentelik Rozsnyón

 



Hagyj üzenetet