Március 15-én rangos kitüntetésben részesült Szvorák Katalin

A Magyar Érdemrend középkeresztjét, a magyar állam által adományozható egyik kitüntetésnek, a Magyar Érdemrendnek a harmadik fokozatát kapta nemzeti ünnepünkön az Országház Kupolatermében Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas énekművész.

„Emocionálisan felemelő, azért is, mert az elmúlt néhány évben többek közt olyan kiválóságok kapták ugyanezt az elismerést, mint például:  Medveczky Ádám karmester, Rost Andrea operaénekes, Benkó Sándor előadóművész, Beer Miklós püspök, Somfai László akadémikus, zenetörténész, valamint Bereményi Géza. A kitüntettek közt ott található: Foltin Jolán koreográfus, akinek néhány színpadi alkotásában én is szerephez juthattam és Huszti Péter – vele együtt kaptam a Madách-díjat két éve Balassagyarmaton -, valamint Budai Ilona, akinek népdalkörébe egykoron – immár közel négy évtizede én is eljártam” – nyilatkozta az újabb kitüntetése kapcsán Szvorák Katalin.

Az átadót követően a kitüntetéseiről, érzéseiről faggattuk az idén immár többszörösen is elismert Kossuth-díjas művésznőt:

Az elmúlt félévben ez már a harmadik díjad…

Az októberi Európai Polgár díjat – bár váratlanul érkezett, jól eső érzéssel fogadtam. Lelkemben csodás időutazáson vettem részt az „Értől az Óceánig”: hogyan jut el a pinci falusi kislány Füleken át Budapestre és kerül Brüsszel látószögébe. Büszke voltam indíttatásomra és az általam évtizedek óta hangsúlyozott közép-európaiságomra.
A januári Jean Monnet emlékérem nem ért váratlanul, mert köztudott, hogy munkásságom, életpályám alfája és omegája a megbékélés. Az ünnepségen többek közt elhangzott Fónagy János államtitkár laudációja is, aki szerint „…Színes a belső világ, tele értékkel és szorongással, sokra képes és gyakran sérül. Egy emberben egész Közép-Európa. Ezt kell a hivatott művésznek feloldani, ezt a belső világot nyitja meg Szvorák Katalin művészete. Megnyitja szlovákok, magyarok, ukránok, szerbek, csehek és még ki tudja hány anyanyelvet magának tudó, keresztény, pravoszláv vagy zsidó lélekkel élő ember szívét és szemét a másikra, a másik emberre. Hangjával és emberségével megnyitott és megbékített engem is…” Nem véletlenül hívtam vendégül a Jean Monnet díjátadón elhangzott koncertemre a Margaret Island énekesnőjét, Lábas Vikit, egykori tanítványomat, mert mint nyilatkozta: „Szvorák Katalin a Kárpát-medence zenéinek őrangyala”.

Hogyan fogadtad a mostani kitüntetést?

„Mindenkinek meg van a maga keresztje” – nekem is van gondom-bajom. De ezzel mindenki így van, s a legtöbben úgy érzik, az ő keresztjük a legnehezebb. Van egy középkori legenda erről, hogyan könyörült meg egy emberen az Isten, aki állandóan panaszkodott a nehéz keresztje miatt. Isten megkérte őt, hogy válasszon az emberiség összes keresztje közül. Emberünk számosat végigpróbált. „Valahogy minden keresztben volt valami kellemetlen! Miután valamennyit végignézte, még mindig nem talált magának valót. Egyszer csak felfedezett egyet, melyet eddig észre sem vett, annyira el volt dugva a szeme elől. Ez a kereszt nem volt sem nagyon nehéz, sem nagyon könnyű, éppen olyan kézre való, mintha csak neki készítették volna. Ezt választotta magának. S mikor közelebbről megvizsgálta kiderült, hogy ez az a kereszt, amit ő eddig hordozott.” A mostani újabb „keresztet” nekem viszont ajándékozták-adományozták és ezzel könnyítettek lelkemen és a saját keresztem súlyán.

Hogyan viszonyulsz a Magyar Érdemrend középkeresztjéhez?

A mostani díjat erkölcsileg értékelem. Mégis észrevesznek, valahol figyelnek a politikacsinálók. Ezek szerint a sokszor magányos, dalolós ösvényem hangja eljut hozzájuk is. Polifón dalüzeneteim nemcsak a haza- és nyelvünk szeretetét, de a Közép-Európai népek egymásra utaltságát, a különböző vallású emberek közös ökumenikus istenhitét is közvetítik. A kereszt hátsó oldalán ez a jelmondat olvasható: „Si Deus pro nobis, quiscontra nos” (Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?). Ez mindent megmagyaráz.

A rangos kitüntetés a rendszerváltás óta adományozható, és jelenleg a Magyar Érdemrend a negyedik legmagasabb magyar állami kitüntetés a Magyar Szent István-rend, a Magyar Corvin-lánc és a Magyar Becsületrend után. Az Érdemrend különböző fokozatait olyan személyeknek ítélik oda, akik a kultúra, a tudomány, a művészet, továbbá saját szakterületük terén – Magyarország érdekeinek előmozdítása, az egyetemes emberi érdekek gyarapítása érdekében – példamutató tevékenységet folytatnak. A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést minden esetben a köztársasági elnök adományozza a miniszterelnök felterjesztése mellett.

  • Beke Beáta, képek: Szvorák Katalin hivatalos oldal