Bemutatkozik a Diákhálózat új elnöke, Leczkési Zoltán

Bemutatkozik a Diákhálózat új elnöke, Leczkési Zoltán

Április 5-7. között tartotta meg XXXI. Hallgatói Parlamentjét a Diákhálózat. Idén a cseh fővárosban, Prágában üléseztek a felvidéki magyar egyetemisták tagszervezetei, hogy megbeszéljék a közelmúlt kulturális, közéleti, oktatásügyi kérdéseit. Az eseményen ünnepélyes tisztújításra is sor került.

A 21. század egyik előnye, hogy a nagyvilág történéseit már nem a madarak csicsergik el, hanem egy gyorsabb forrásból tudhatjuk meg őket, a hírportálokból. Így történt, hogy az az információ, miszerint „a DH-nak új elnöke lett”, ellepte a közösségi oldalakat. Ismerjük az öreg közmondást, minden csoda 3 napig tart. Pontosan 1 hét telt el a tavaszi Hallgatói Parlament (HP) óta, mikor a felvidéki magyar egyetemisták országos szervezetének elnöknője, Kotiers Róza négy év után lemondott a tisztségéről és a HP résztvevői megszavazták új elnöküket, Leczkési Zoltánt.

A gyorsaság hátulütője – én már csak tudom –, hogy nem vagyunk elég alaposak. Egyik cikk sem taglalta bővebben, hogy ki is lehet Leczkési Zoltán. Ezt sajnáltam, mert ha nem ismerném őt személyesen, akkor fogalmam sem lenne arról, hogy ki képvisel minket, felvidéki diákokat. Szóljon most ez a cikk őróla:

A dunaszerdahelyi származású 21 éves fiatalember szülővárosában kezdte tanulmányait a Szabó Gyula Alapiskolában, majd a dunaszerdahelyi Magángimnáziumban folytatta. Jelenleg harmadéves hallgató a prágai Közgazdaságtudományi Egyetem (Vysoká Škola Ekonomická v Praze) vállalatgazdaság szakán.
Prágai diákként belépett a helyi tagszervezetbe, az Ady Endre Diákkörbe, ami a Diákhálózatbeli pályafutásának kezdetét jelentette. Aktív tagként a marketing részlegért vállalt felelősséget az elmúlt évben.
Engedjétek meg, hogy kitérjek egy nagyot, ahogy Zoli is tette a kontinensek között. Utazásainak kezdete – ami a jó kommunikációs készségét alapozta meg – az óceánon túlra tehető. Még gimnáziumi évei alatt 1 évet tanult Amerikában. Az itt szerzett nyelvtudását a Diákhálózat Angolul tanuló falvak koordinátoraként (Learning Enterprises) hasznosíthatta 2018-ban, de jól jött későbbi külföldi tanulmányai alatt is, amit az ikonikus dél-franciaországi Marseille-ben töltött.
Tanulmányi eredmények tekintetében sincs oka panaszra. Tavaly egy pályázatot megnyerve meghívót kapott egy távol-keleti konferenciára, Japánba. Előadásának témája a külföldi továbbtanulás esélyei a diákok szociális-gazdasági hátterének függvényében volt. A problémamegoldó képességét is volt ideje fejleszteni egy gyakornoki állás keretei között a brüsszeli Európai Parlamentben.
Nem véletlenül soroltam fel ezeket a készségeket, hiszen mind fontos tényező egy olyan elnöknek, aki a szlovákiai magyar diákságot képviseli, és 7 ifjúsági szervezetért felelős 3 országban egyszerre. Azt kívánom Neked, hogy ezen az utadon találd meg a hiányzó puzzle darabjaidat.
Sok szerencsét Zoli, töltsd el ezt a felelősségteljes kalandot is a legjobban, és kitartást hozzá!

Éliáš DominikaHagyj üzenetet