Szavazzon a krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleumra – cserébe ingyenes belépőt kap

Szavazzon a krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleumra – cserébe ingyenes belépőt kap

Az Általános Hitelbank alapítványa (Nadácia VÚB) tizedik alkalommal hirdette meg a kulturális műemlékek megmentését célzó, Szlovákia kincsei című versenyt. A több mint 750 benevezett építményből a döntős kilenc közé jutott a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumához tartozó krasznahorkaváraljai Andrássy Mauzóleum is.

A mauzóleumot Andrássy Dénes gróf építtette felesége, Franciska és saját maga számára 1903-1904-ben. Richard Berndl müncheni építész alkotása, és befejezése óta a 20. század jelentős építészeti emlékei között tartják számon – tájékoztatott a múzeum. Az egyedülálló művet a kora keresztény és a bizánci művészet inspirálta. Rekord idő alatt, 18 hónap megszakítás nélküli munkával épült fel. Építéséhez sóskúti mészkövet használtak, a belső teret a világ minden tájáról származó márvánnyal díszítették.

A mauzóleumot megviselte az idő könyörtelen vasfoga, de bárki segíthet megmenteni, aki április 28-ig szavaz rá a www.nadaciavub.sk/poklady weboldalon. Az érdeklődők itt megtalálják valamennyi döntős műemlék történetének és jelenlegi szomorú állapotának leírását. Az a műemlék, melynek felújítására a legtöbben szavaznak, az újjászületéséhez az alapítványtól 50 ezer eurós támogatást nyer.

265 drágakővel díszített aranykehely – a látogatók megcsodálhatják a mauzóleum legértékesebb kincseit 

A Betléri Múzeum a szavazás népszerűsítésére különleges kiállítással készül – a betléri kastély előcsarnokában a látogatók nemcsak a mauzóleummal, hanem az ott nyugalomra helyezett grófi házaspár, Andrássy Dénes és Franciska romantikus történetével is megismerkedhetnek.

Ezen kívül két kommentált tárlatvezetéssel is várják az érdeklődőket. Április 20-án, szombaton 15:00 órától a betléri kastélyban Barczi Gyula művészettörténész mutatja be a mauzóleum legértékesebb kincseit. A látogatók évek óta nem látott tárgyakat is megcsodálhatnak, például azt a 265 drágakővel díszített aranykelyhet, melyet Dénes gróf Franciska ékszereiből készíttetett. A rendkívül értékes műtárgyakat a kiállítás folyamán a rendőrség fogja védeni, ezért a korlátozott létszámú tárlatlátogatásra előre be kell jelentkezni a 0918 723 500-as telefonszámon.

Április 26-án, pénteken 17:00 órától Krasznahorkaváralján, Franciska és Dénes mauzóleumában Máté Tímea, a Betléri Múzeum igazgatónője avatja be a látogatókat történelmünk egyik legérdekesebb és legtitokzatosabb romantikus történetébe, valamint ismerteti a múzeum építésének történetét.

A belépés a kommentált tárlatvezetésekre 4 €, kedvezményesen 2 €. A belépés mindkét eseményre díjtalan azon látogatók számára, akik felmutatják a szavazásnál kapott igazoló kódot tartalmazó sms üzenetet.

Segítsen Ön is megmenteni Szlovákia legszebb szecessziós műemlékét! Dénes és Franciska vagyonuk nagy részét az egyszerű emberek életének fejlesztésére, jobbá tételére áldozták. Most ezt viszonozhatjuk – áll a múzeum közleményében. Szavazzon a mauzóleumra, mi pedig ingyenes belépést ajándékozunk Önnek és családjának ebbe a különleges műemlékbe.

  • pr-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet