Újra megnyitják a Rozsnyói Bányászati Múzeumot – napi 4 órában, egyelőre rendezvények nélkül

Újra megnyitják a Rozsnyói Bányászati Múzeumot – napi 4 órában, egyelőre rendezvények nélkül

A Rozsnyói Bányászati Múzeum, Kassa megye kulturális intézménye május 19-én újra megnyílik. A nyitvatartási idő egyelőre korlátozott, és a látogatók számára itt is kötelező a járványmegelőző szabályok betartása. 

A széles nyilvánosság számára elérhetővé tesszük a SENTINEL Élményközpontot a Šafárik utca 43. szám alatt, az egyes interaktív elemek használatánál azonban be kell tartani bizonyos korlátozásokat. Ezen kívül látogatható a Történelmi tárlat – bemutató múzeumi gyűjteménytár is a Šafárik utca 31-ben és a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériája a Bányászok terén. A krasznahorkaváraljai Andrássy Képtár egyelőre zárva marad,“ nyilatkozta Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója.

Az említett egységek a Kassa Megyei Önkormányzat, a központi válságstáb és az országos tisztifőorvos rendelkezései alapján korlátozott üzemmódban lesznek nyitva, keddtől péntekig 8:00 és 12:00 óra között. A tárlatok és kiállítások megtekintésénél be kell tartani a látogatók közötti legalább 2 méteres távolságot, a belépés csak szájmaszkban, kézfertőtlenítés után lehetséges. Minden bejáratnál elhelyezik a kiállítási helyiségekben betartandó higiéniai intézkedésekkel kapcsolatos áttekinthető utasításokat. A múzeumban jelenleg nem tartanak rendezvényeket (előadásokat, kiállításmegnyitókat, stb.), mivel továbbra is tilos a csoportos programok szervezése. Valamennyi intézkedés a visszavonásig érvényben marad.

Kassa megye fokozatosan enyhít az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendelkezéseken. „A kulturális tömegrendezvényeket március 10-től állítottuk le, amikor bezártuk mind a 23, megyei fenntartású kulturális intézményt is. Elsőként május 18-án, hétfőn a megyei könyvtárak nyitják meg a kapuikat, május 19-én, kedden csatlakoznak hozzájuk a múzeumok és galériák is. A színházak, csillagvizsgálók és népművelési központok egyelőre zárva maradnak. Hiszem, hogy a látogatók felelősségteljes hozzáállásával folytathatjuk a kultúra fokozatos újjáélesztését megyénkben. A karanténban töltött hetek és az online kultúra után a kelet-szlovákiaiak is megérdemlik a közvetlenül a kulturális intézmények nyújtotta élményeket is“ fogalmazott Rastislav Trnka, Kassa Megye Önkormányzatának elnöke.

A kulturális intézményekben ideiglenesen nem használható az audio-tárlatvezetés, korlátozott a szellőztetőrendszerek és klímaberendezések használata is. A szokásos nyolc óra helyett napi négy órára csökken a nyitvatartási idő. Heti egy napot kizárólag a helyiségek fertőtlenítésére kell majd fenntartaniuk az intézményeknek.

  • pre-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet