Megszűnt az ingyenes belépés a múzeumokba és galériákba a hónap első vasárnapján

Megszűnt az ingyenes belépés a múzeumokba és galériákba a hónap első vasárnapján

Május közepétől újra látogathatók a Szlovák Nemzeti Múzeum egységeinek kiállításai és tárlatai, azonban továbbra is kötelező betartani a járványbiztonsági előírásokat. Mivel a korlátozások miatt egyelőre kevesebb látogató keresheti fel a múzeumokat, valamint a bezárás is jelentős bevételkieséssel járt, a fenntartó kulturális minisztérium úgy döntött, megszünteti a hónap első vasárnapjára szóló ingyenes belépéseket.

Szlovákiában a COVID-19 járvány után lassan minden visszatér a régi kerékvágásba, beleértve a Szlovák Nemzeti Múzeum (SzNM) 18 specializált múzeumának működését is. Május 6. és 12. között Natália Milanová kulturális miniszter utasításával összhangban fokozatosan újranyitottak a kiállítások, tárlatok és a külső területek is (parkok, kertek stb.). A miniszter az említett rendelettel a koronavírus-járvány és annak következményei miatt megszüntette az ingyenes belépést a hónap első vasárnapján a kulturális minisztérium által fenntartott múzeumokba és galériákba, köztük a SzNM specializált múzeumaiba is – tájékoztatta portálunkat az intézmény.

Fokozatosan visszatérnek a Szlovák Nemzeti Múzeum specializált múzeumainak látogatói, aminek örülünk. A kéthónapos kényszerű bezárás után múzeumaink közül a Szepesi, Bajmóci és Vöröskői Múzeumban tapasztaltuk a legnagyobb látogatottságot. A koronavírus előtti látogatószámhoz és az ezzel összefüggő anyagi stabilizációhoz való visszatérés azonban a Szlovák Nemzeti Múzeum számára is hosszú és nehéz lesz. Részünkről mindent megteszünk azért, hogy múzeumainkban Szlovákia-szerte folyamatosan minél érdekesebb programokkal szolgáljunk a látogatók, a gyerekes családok, az idősek és a külföldi turisták számára is. Természetesen állandóan keressük az új utakat a népszerűsítésre, beleértve az online felületek használatát mondta el Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója.

A Szlovák Nemzeti Múzeum májusi megnyitásának elengedhetetlen feltétele volt – a látogatók és a múzeumi alkalmazottak egészségének védelme érdekében –, hogy betartsák az összes szükséges biztonsági előírást. Június elején továbbra is érvényes, hogy a létesítményekbe csak szájmaszkkal engedélyezett a belépés, legfeljebb 5 fős csoportokban. A látogatóknak kötelező fertőtleníteniük a kezüket a múzeum bejáratánál elhelyezett készítménnyel, és lázmérésen is át kell esniük. A múzeumban ajánlott betartani a személyek közötti min. 2 méteres távolságot. Az egyes múzeumokban egyszerre ott tartózkodó látogatók maximális létszámának kiszámításánál június 1-jétől a 10 m2/fő előírás érvényes. A látogatás módját ugyanakkor az adott specializált múzeum belső szabályzata határozza meg. A csoportos tárlatlátogatások, -vezetések és rendezvények jelenleg egész Szlovákiában, így a múzeumokban is legfeljebb 100 fő számára engedélyezettek.Hagyj üzenetet