Állami segítség azoknak a vállalkozóknak, akiknek be kellett zárniuk az üzletüket

Állami segítség azoknak a vállalkozóknak, akiknek be kellett zárniuk az üzletüket

Segítséget nyújt az állam azoknak a vállalkozóknak, akiknek be kellett zárniuk az üzletüket vagy a szolgáltatásukat a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt. Azokra vonatkozik ez a döntés, akik bérlik a helyiségeiket. A támogatások kifizetésére mintegy 200 millió eurót szánnak – adta hírül a TASR.

Erről kedden döntött a parlament, a jelen lévő 133 képviselő közül 129 szavazott a gazdasági minisztérium hatáskörébe tartozó támogatások kifizetéséről szóló törvényjavaslatról. A javaslatról gyorsított eljárásban tárgyalt a parlament. “A feltüntetett összeg nem végleges, becsült adatokból számították ki. A kérelmet a bérbeadó nyújtja be a bérlő nevében. A bérlő a kedvezményezett” – közölte a minisztérium. A gazdasági minisztérium közölte, a bérleti díj összege a bérbeadóval kötött megállapodás alapján a bérleti kedvezmény összegével, és a bérbeadó számláján jóváírt támogatásnak megfelelő összeggel csökken.

„Azok a vállalkozók kapnak segítséget, akik nem tudták a megállapodás szerinti célra használni a bérbe vett helyiségeket, vagy ezek használatát jelentősen korlátozták a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések” – közölte a gazdasági minisztérium. A támogatást civil szervezetek vagy nonprofit társulások is megkaphatják, amelyek színházat, mozit, kávézót, védett műhelyt és hasonló létesítményt működtetnek. Ugyanakkor megerősítik a bérlő jogi státuszát a bérleti díj egyoldalú megemelésével szemben a 48 hónapra érvényes bérleti szerződés időtartama alatt. „A bérbeadó csak akkor tarthatja fenn a jogot a bérleti díj egyoldalú emelésére, ha erről a bérlővel szerződésben állapodott meg 2020. február 1. előtt” – áll a dokumentumban.

Támogatás nyújtható azoknak a bérlőknek is, akik az iskolák és az oktatási létesítmények bezárása miatt nem tudták használni a bérbe vett helyiséget. A belső terek mellett ez vonatkozhat más területekre, például a parkolókra is. „A támogatás megítélésénél a 2020. március 12. után bekövetkezett változásokat nem vesszük figyelembe. Ezért ha a bérleti díj módosításáról ez után állapodtak meg, ez a változás nem lesz hatással a támogatás összegére” – tájékoztatott a minisztérium.

A támogatás nyújtásának előfeltétele a bérleti díjról szóló megállapodás megkötése. A támogatási kérelmet a bérbeadó és a bérlő is aláírja. A támogatás összege nem haladhatja meg a bérleti díj 50%-ának megfelelő összeget. A bérleti díj nem tartalmazhatja az egyéb szolgáltatásokat (például az energiadíjakat), és ha a bérleti díj összege függ a forgalomtól, akkor ezt sem lehet beleszámítani. Külön támogatási rendszer érvényes azokban az esetekben, amikor a bérbeadó az állami vagyonkezelő. A támogatási kérelmet elektronikus úton lehet benyújtani a gazdasági minisztérium weboldalán található űrlap kitöltésével. A minisztérium a bérbeadót és a bérlőt is elektronikus úton értesíti a támogatás jóváhagyásáról.

  • tasr, kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet