További 40 nappal meghosszabbította a kormány a veszélyhelyzetet

További 40 nappal meghosszabbította a kormány a veszélyhelyzetet

A szerdai döntés értelmében további 40 nappal meghosszabbította a kormány a világjárvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet. Veronika Remišová (Za ľudí)) miniszterelnök-helyettes tájékoztatása szerint az intézkedést konszenzussal hagyták jóvá.

Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter, az egészségügyi tárca megbízott vezetője a járványügyi bizottság keddi (március 16.) ülése után közölte, a szakértők mind egyetértettek az intézkedés meghosszabbításával. Az SaS képviselői tartózkodtak, Richard Sulík, a liberálisok vezetője ezt mondta, nem hallottak elegendő érvet. Sulik az ülés előtt azt mondta, ha a kabinetülésen meggyőző indokolást hallanak, az SaS miniszterei a veszélyhelyzet meghosszabbítása mellett fognak szavazni.

„Nagyon örülök, hogy viszonylag gyorsan lezárult ez a vita. Azt hiszem, mindenki tisztában van azzal, hogy a veszélyhelyzet fenntartása az ország lakosságának egészségét védi. Örülök, hogy egyhangúlag megszavazta a javaslatot a kormány” – mondta Heger a kormányülés után.

A jelenleg érvényben lévő intézkedés három pontban módosul – mondta Peter Stachura, az egészségügyi minisztérium államtitkára. Nyaralás céljából nem lehet külföldre utazni. Az orvosi egyetemek hallgatói tanulni és szakmai gyakorlatra mehetnek külföldre. Kiegészítik a közegészségügyi hivatal rendeletét is, a szabályozás lehetővé teszi, hogy az FFP2 mellett a KN95 jelzésű reszpirátort is viselni lehessen – számolt be a TASR hírügynökség.

Péntekig (március 19.) van érvényben a veszélyhelyzet, az intézkedést február 8-án 40 nappal hosszabbította meg a kabinet. A törvénymódosítás értelmében február 26-án fogadta el ezt a parlament.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet