B. Gröhling: Idén is elmarad az érettségi

B. Gröhling: Idén is elmarad az érettségi

Klasszikus formában idén sem lesz megtartva az érettségi, jelentette be hétfőn Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter, a járványhelyzet kedvezőtlen alakulásával indokolva a döntést.

Törlésre kerül a belső érettségi vizsga írásbeli része, vagyis a fogalmazás. Az érettségi bizonyítványon szereplő érdemjegyet az egyes tantárgyakból vagy tantárgycsoportokból átlagolással fogják kiszámolni. Az év végi osztályzatokat és az utolsó két évfolyam félévi érdemjegyeit fogják figyelembe venni, ahogy tavaly is – számolt be a részletekről a TASR.

Az oktatási miniszter elmondása szerint az iskolaigazgatóknak május 3-ig kell meghatározniuk a rokon tantárgyak csoportjait. Az ezekből kapott osztályzatokat is figyelembe fogják venni az érettségi tantárgy értékelésekor. A nyolcéves tanulmányi programok esetében az átlagba az utolsó négy év érdemjegyeit fogják beleszámolni. A tantestületi tanácsoknak legkésőbb május 10-ig ki kell értékelniük a 2020/2021-es tanév második félévét. Eddig le kell zárni a végzős diákok jegyeit, és meg kell tartani a bizottsági vizsgákat is. A diák ezt követően kapja meg az átlag alapján kiszámolt érdemjegyet. Aki javítani szeretne, igényelheti a klasszikus szóbeli vizsgát, amelyre május 31-ig kell sort keríteni.

“Minden tanuló négy kötelező tantárgyból kap jegyet. Ha valaki választott egy ötödik vagy hatodik tantárgyat is, szóbeli vizsgát tehet belőle, ahogy tavaly is. Vagy pedig április 30-ig visszavonhatja a vizsgázási szándékát a szabadon választott tantárgyból” – fejtette ki a miniszter. Szóbeli vizsgát kell tenni azokból a tantárgyakból is, amelyekből a diák a tanulmányai során nem kapott érdemjegyet, csupán “abszolválta” értékelést.

A miniszter emlékeztetett: a diákoknak továbbra is részt kell venniük a tanításon, mert ha nem szereznek érdemjegyet az év végén, bizottsági vizsgát kell tenniük. Hozzátette: maga sem tudja, hogy a következő napokban mi fog történni, és hogy meddig marad még oktatási miniszter, ezért jelentette be már most, hogy elmarad az érettségi.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet