Folyamatosan javul a járványhelyzet Szlovákiában

Folyamatosan javul a járványhelyzet Szlovákiában

Folyamatosan javul a járványhelyzet Szlovákiában. Ezt keddi sajtótájékoztatóján jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter és megbízott egészségügy-miniszter. Csökkenő tendenciát mutat a pozitív tesztek aránya, a reprodukciós szám, az elhalálozások és a kórházi betegek száma is, növekedett viszont a mesterséges lélegeztetésre szoruló betegek száma. A COVID-19 betegség ellen beoltottak száma folyamatosan nő – adta hírül a TASR.

Heger szerint a helyzet annak köszönhetően javul, hogy Szlovákia lakosai betartják a járványellenes óvintézkedéseket. Hozzátette: továbbra is szükség van a veszélyhelyzet fenntartására, és az óvintézkedéseket a húsvéti ünnepek alatt is be kell tartani. A legutóbbi felmérés eredménye szerint az új koronavírus brit változatának szlovákiai előfordulása 97 százalékos.

Naponta átlagosan 81 személy hal bele a COVID-19 betegségbe. Míg múlt héten 3834 személyt kezeltek kórházban, mostanra ez a szám 3620-ra csökkent. A reprodukciós szám 0,85-0,9 körül mozog. Az utóbbi hetekben csökkenő tendenciát mutatnak azok az esetek, amikor COVID-pozitív vagy COVID-gyanús páciensekhez kellett kiszállniuk az egészségügyi mentőszolgálat mentőseinek. Pozsony megyében ugyanakkor az elmúlt héten enyhén emelkedett az ilyen esetek száma.

A minisztériumi statisztikák szerint február vége óta csökkenő tendenciát mutat a betegfelvétel napi átlaga a kórházakban. Hétfőn (március 22.) 723 egészségügyi dolgozó volt karanténban a COVID-19 betegség miatt. Továbbra is foglalt a súlyos COVID-fertőzöttek számára fenntartott ágyak nagy része. Eddig 9190 személy halt bele a fertőzésbe. 1718 olyan személy is meghalt, aki COVID-19 betegségben is szenvedett.

Jana Ježíková egészségügyi államtitkár elmondta: Szlovákiában eddig összesen 785 049 adag oltóanyagot használtak fel. A második adagot eddig 241 259 személy kapta meg. Hozzátette: az elmúlt két hétben lényegesen kevesebb szállítmány érkezett az Astra Zeneca társaság vakcináiból. Két hét múlva több mint százezer adagot várnak az említett cégtől. A szociális intézetekben az átoltottság az első adag vakcinával 60, a második adaggal pedig 29 százalékos – számolt be a TASR.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy Szlovákia ún. monoklonális antitesteket is alkalmaz a betegség elleni küzdelemben. További, bamlanivimab, kasirivimab és imdevimab hatóanyagú szerek és hiperimmunglobulin beszerzését is kilátásba helyezte. Ezeknek a gyógyszereknek az árát az egészségbiztosító térítené.

  • forrás: tasr, illusztrációs kép: pexels.com


Hagyj üzenetet