Megegyeztek a magyar pártok, létrejön a Szövetség

Megegyeztek a magyar pártok, létrejön a Szövetség

Megállapodott a parlamenten kívüli három magyar párt, az MKP, a Híd és az Összefogás. Új, közös politikai szubjektumot hoznak létre Szövetség néven. Ezt keddi sajtótájékoztatójukon jelentették be az egyes formációk képviselői.

Forró Krisztián, az MKP elnöke elmondta: a három párt kompromisszumos megegyezést kötött. „A közös párt nem lehet a cél. A közös párt csak egy eszköz, amely hozzásegíthet minket ahhoz, hogy a magyar közösség fennmaradjon” – hangsúlyozta.

Forró szerint az új, Szövetség nevű párt magyar lesz, ugyanakkor képviselni fog minden nemzetiséget, amelyek a déli és a keleti régiókban élnek. A közös párton belül három platform fog működni, ezek tagjai már megegyeztek a párton belüli arányokról, valamint az országos szervek működéséről is.

„A párt elnökét az MKP, az országos tanács elnökét a Híd, a szakmai elnököt pedig az Összefogás adja” – közölte Forró. Hozzátette: ha a járványhelyzet nem tenné lehetővé az aláírásgyűjtést a közös párt jogalanyiságának létrehozásához, az egyes pártok „beolvadnak” az Összefogásba.

Sólymos László, a Híd elnöke szerint a Szövetség megalakulása jó hír az egész országra nézve. Hozzátette: a magyar politikusok célja egy erős és stabil párt kiépítése, amely óvja a demokratikus alapelveket, és megteremti a kis- és középvállalkozások gyarapodásának feltételeit. Ezenkívül kiáll az emberek és a régiók egyenlősége mellett, és soha nem vonja kétségbe Szlovákia külpolitikai irányultságát.

„A kormány által elfeledett déli és keleti régióknak olyan politikai reprezentációra van szükségük, amely érti a problémáikat, amely küzdeni fog az infrastruktúra kiépítéséért, az új kórházakért, az iskolahálózatért, és jobb feltételeket fog kiharcolni a kis- és középvállalkozók, valamint a mezőgazdászok számára” – fejtette ki Sólymos.

Mózes Szabolcs, az Összefogás mozgalom elnöke elmondta: a közös párt létrehozása a szlovákiai magyarok igényeire adott válasz, akik nem csupán egységet, hanem lényegi változásokat is akarnak az elmúlt tíz évhez képest. Hozzátette: az új tömörülés a társadalmi megbékélés pártja lesz, amelyben mindenki, aki csatlakozni akar, megtalálhatja a helyét. Mózes szerint Dél-Szlovákia lakosai nap mint nap tapasztalják, hogy mellékvágányra állították őket.

Forró elmondása szerint az új párt minden más párttal hajlandó tárgyalni az együttműködésről, a szélsőséges pártokat és a Smert kivéve.

  • forrás: tasr, fotó: FB


Hagyj üzenetet