Gröhling: Április 19-től nyitnak az alapiskolák 8. és 9. osztályai

Gröhling: Április 19-től nyitnak az alapiskolák 8. és 9. osztályai

A fekete színnel jelölt járásokat kivéve a jövő hétfőtől (április 19.) megnyílnak az alapiskolák nyolcadik és kilencedik osztályai – jelentette be Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter a hétfői sajtótájékoztatón. Hozzátette: április 26-tól az oktatást a regionális COVID-automata alapján szervezik, a legkedvezőbb járványügyi helyzetű járásokban minden alapiskolás és középiskolás diák visszatérhet az iskolákba. A miniszter közölte: elképzelhető, hogy április 26-tól a rózsaszínnel jelölt járásokban meg lehet nyitni a középiskolákat.

A fekete járásokban április 26-után is az eddigi szabályok maradnak érvényben, vagyis nyitva lesznek az óvodák, az alapiskolák alsó tagozatai, az egészségügyi középiskolák, és továbbra is megengedett a kiscsoportos oktatás. A bordó színnel jelölt járásokban további iskolák és oktatási intézmények nyithatnak ki, például az alapiskolák nyolcadik és kilencedik osztálya, a pedagógiai tanácsadó központok, a szabadidőközpontok és elkezdődhet az individuális oktatás a nyelviskolákban. A vörös (piros) színnel jelölt járásokban kinyithat az alapiskolák felső tagozata és a nyolcéves gimnáziumok első négy évfolyama. A rózsaszínű járásokban nyithatnak a középiskolák, a nyelviskolák, a szabadidőközpontok, és a művészeti alapiskolákban elkezdődhet a csoportos oktatás.

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint továbbra is érvényes, hogy ha fertőzöttet találnak az iskolában, az igazgatóval vagy a fenntartóval való egyeztetés után, a regionális közegészségügyi hivatal jóváhagyásával bezárhatják az érintett osztályt vagy az egész iskolát.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy projektet indított a tárca a nehézségekkel küzdő diákok felzárkóztatására. A Spolu múdrejší projekt félmillió eurót szán erre a célra. A minisztérium további egymillió eurót kért a projekt bővítésére. A vakáció idején elindul a Nyári iskola projekt.

Gröhling közölte, az Országos Egészségügyi Információs Központ adatai szerint az iskolákban megfertőződő gyerekek aránya továbbra is 0,2 százalékos. Hozzátette, tudatában van, hogy növekedhet a számuk, de ez annak a következménye lehet, hogy további iskolákat nyitnak ki, és egyre több gyerek megy vissza az iskolába.

A miniszter figyelmeztetett: ha a szülő otthon marad a gyerekével, nem jár neki ápolási díj (OČR). Erre akkor jogosult a szülő, ha az osztály vagy az iskola bezárását elrendeli a regionális közegészségügyi hivatal vagy az igazgató, illetve a fenntartó. Közölte azt is, hogy a tanév végéig nem lesznek természeti iskolák. Gröhling elmondta, a felvételi vizsgákat május első két hetében megtartják. Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium általános gyermek- és serdülőgondozással foglalkozó szakértője arra kérte a pedagógusokat, hogy oltassák be magukat a vakcina második adagjával, mivel lesz olyan időszak, amikor egyszerre több pedagógusnak kell megkapnia a második oltást. Hozzátette, a második oltást követően várhatóan enyhébbek lesznek a mellékhatások.

Az iskolák megnyitásáról részletes információk találhatók az oktatási minisztérium honlapján.

  • forrás: tasr, kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet