Az ország a COVID-automata szerinti vörös besorolásba kerül

Az ország a COVID-automata szerinti vörös besorolásba kerül

Szlovákia május 3-tól a COVID-automata szerint a második figyelmeztetési szintű, vörös besorolásba kerül. Az egyes járásokra vonatkozó szabályokat a régióban uralkodó járváhelyzet és a járás színe alapján határozzák meg – közölte Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A kijárási korlátozás ezentúl 21 órától hajnali 1-ig lesz érvényben azokban a járásokban, ahol javult a járványhelyzet, vagyis az 1. és 2. figyelmeztetési szintű, a COVID-automata szerint rózsaszín és vörös besorolású járásokban. A bordó színnel jelölt járásokban (3. figyelmeztetési szint) reggel 5-től hajnali 1 óráig lesz érvényben a kijárási korlátozás. A kivételek a korábbiakhoz hasonlóak lesznek. A COVID-automata szerint hétfőtől tíz járás lesz bordó, 60 vörös és kilenc a rózsaszín.

A kormány jóváhagyta a járások COVID automata szerinti felosztását

Munkába járni továbbra is csak negatív teszttel lehet. Azokban a járásokban, ahol hármas szintű figyelmeztetés lesz érvényben, hét napnál nem régebbi negatív tesztre lesz szükség. A második szintű járásokban 14, a legalacsonyabb riasztási szintűekben pedig 21 napnál nem régebbi negatív PCR- vagy antigénteszt kell a mnkába járáshoz.

Akit már beoltottak, annak nem kell tesztet csináltatnia, ha legalább 14 nap eltelt a COVID-19 elleni mRNS-vakcina (Moderna vagy Pfizer/BioNTech) második adagjának beadása óta. A vektorvakcina (AstraZeneca) első adagjának beadása után négy hétnek kell eltelnie. „Kivételt kapnak azok a személyek is, akik az elmúlt 180 napban átestek a COVID-19 betegségen, vagy ha az egészségi állapotuk miatt nem lehet tesztelni őket” – áll a rendeletben. A beoltottakra vonatkozó szabályok a figyelmeztetési szinttől függetlenül minden járásban azonosak.

A jelenlegi napi esetszám körülbelül annyi, mint amennyi október közepén volt. A pozitív antigéntesztek és a PCR-tesztek száma is csökkent, a járások közötti különbségek pedig jelentősen csökkentek – tette hozzá az egészségügyi minisztérium.

Május végéig 1 047 150 adag Pfizer/BioNTech, 159 200 adag Moderna, 200 ezer adag AstraZeneca, és 46 500 adag Johnson& Johnson vakcinát vár az egészségügyi tárca.

Nyithat a vendéglők terasza, negatív teszttel lehet bemenni

A vendéglői teraszok vagy az edzőtermek a múlt héten elfogadott szabályok szerint tarthatnak nyitva. Emellett engedélyezték a látogatásokat a börtönökben is.

Látogathatók az edzőtermek, hat személy lehet bent egyszerre

„Arra kérjük a lakosságot, hogy továbbra is tartsák be a járványügyi intézkedéseket – zárt térben 15 négyzetméterenként egy ember lehet, beltérben reszpirátort kell hordani, alaposan kell kezet mosni, és távolságot kell tartani egymástól” – emlékeztetett Eliášová.

  • forrás: tasr


Hagyj üzenetet