Megszűnik a nyugdíjasok idősávja az üzletekben, a rendezvényeket is engedélyezik

2021. május 9-én megszűnik a nyugdíjasok, az egészségkárosodott személyek és kísérőik számára fenntartott idősáv az üzletekben. A közegészségügyi hivatal (ÚVZ) új rendeletéről Daša Račková szóvivő tájékoztatott.

A május 3-tól hatályos rendelet értelmében lehetővé válik a kabinos felvonók használata is, de azokban csak egyvalaki tartózkodhat, vagy pedig olyan személyek, akik egy háztartásban élnek. A felvonókat hétfőtől már 72 óránál nem régebbi negatív teszttel is igénybe lehet venni (korábban 48 óránál nem régebbi tesztet kértek).

Május 3-tól újra megtarthatók a nyilvános kulturális rendezvények is, vagyis a színházi előadások, filmvetítések, koncertek, kiállítások, de csak azokban a járásokban, ahol legfeljebb másodfokú COVID-riasztás van érvényben. A rendezvények 50 százalékos nézőkapacitással tarthatók meg. A piros besorolású járásokban szabadtéren legfeljebb 200, belső térben pedig legfeljebb 150 néző foglalhat majd helyet. Az ülőhelyek között megfelelő távolságot kell biztosítani. A szervezőknek pontosan tudniuk kell, hogy mennyien vesznek részt egy adott rendezvényen, a rendezvény után pedig két hétig meg kell őrizniük a látogatók telefonszámát és e-mail címét. A látogatóknak 72 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy LAMP tesztet, illetve 24 óránál nem régebbi antigén tesztet kell majd felmutatniuk. A tesztigazolás felmutatásának kötelezettsége alól mentesülnek a 10 év alatti gyerekek, a beoltottak, illetve azok, akik az elmúlt 180 napban átestek a COVID-19 betegségen. A kulturális rendezvények megtartásának feltételeit az ún. kulturális szemafor részletezi, amelyet szerdán (április 28.) hagyott jóvá a kormány.

A mozitermek továbbra is zárva maradnak. A megnyitásukat csak a járványhelyzet további javulása után engedélyezik. A közegészségügyi hivatal új rendelete, melyet már közzétettek a kormány hivatalos közlönyében, tartalmazza a sportlétesítmények szektorokra osztásának feltételeit is.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Mégsem nyitják meg szombaton a rozsnyói strandot
Harmadik Kor Egyeteme: képzést indítanak Rozsnyón 50 év felettiek számára
Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja