A krónikus betegeket előnyben részesítik az oltásnál

A krónikus betegségben szenvedő páciensek elsőbbséget fognak élvezni a vakcinázáskor, rögtön a hetven évnél idősebbek után fognak sorra kerülni. Az új rendszer május 1-vel lép működésbe, ezen a napon lép hatályba a vonatkozó rendelet is.

Zuzana Eliášová, az egészségügy-minisztérium szóvivője elmondta: az egészségbiztosítók már az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) rendelkezésére bocsátották a páciensek adatbázisát. Ez utóbbi kezeli az oltással kapcsolatos időpont-foglalási rendszert – számolt be a TASR hírügynökség.

Az érdeklődők a korona.gov.sk oldalon keresztül jelentkezhetnek az oltásra. A rendszer automatikusan összepárosítja a regisztrált érdeklődő adatait az egészségbiztosítóktól kapott információkkal. Amennyiben az illető súlyos krónikus betegséggel küzd, rögtön a 70 évnél idősebb érdeklődők után kerül sorra. A következő szakaszban a 60 évnél idősebb érdeklődők és a közepesen súlyos krónikus betegségben szenvedő páciensek jutnak majd oltáshoz. Az említett csoportok tagjai a Pfizer/BioNTech, illetve a Moderna vakcináival lesznek oltva.

Ha egy érdeklődő olyan időpontot kap, amely mellett egy másik oltóanyagot tüntetnek fel, az azt jelenti, hogy nem szerepel a biztosítók által közzétett, krónikus betegek adatait tartalmazó listán. „Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy forduljon az egészségbiztosítójához, és kérdezzen rá, vajon a diagnózisa alapján jogosult-e arra, hogy felkerüljön a súlyos vagy közepesen súlyos krónikus betegséggel küzdő páciensek listájára” – ajánlotta a szóvivő.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Szeptember óta 165 sárgaságos megbetegedést regisztráltak Kassán és környékén
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják