Ma helyenként 38 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet

Ma helyenként 38 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) csütörtökre első-, másod- és harmadfokú hőségriasztást adott ki a kánikula miatt. Délután helyenként akár 38 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Az ország egyes térségeiben viharok is előfordulhatnak.

„A magas hőmérséklet potenciális veszélyt jelent az emberi szervezet egészséges működésére, a fizikai aktivitásokra, valamint növeli a tűz keletkezésének kockázatát is” – figyelmeztetnek a meteorológusok.

Kassa megye két járásában a délutáni órákban harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben, a hőmérséklet itt a 38 fokot is elérheti. Pozsony, Besztercebánya, Nyitra és Nagyszombat megyében 37 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Ezekben a megyékben másodfokú, az ország többi részén pedig elsőfokú riasztás lép életbe.

Besztercebánya, Trencsén, Kassa, Eperjes és Zsolna megyében reggeltől elsőfokú viharriasztás is érvényben van. „A viharokat rövid, heves záporok kísérhetik. A csapadékmennyiség elérheti a 20-40 mm-t, a széllökések sebessége pedig a 65-85 km/órát” – olvasható a SHMÚ weboldalán.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet