A 12 évnél fiatalabb gyereket nem kell regisztrálni az eHranice rendszerben

A 12 évnél fiatalabb gyereket nem kell regisztrálni az eHranice rendszerben – emlékeztetett a közegészségügyi hivatal (ÚVZ). Ez akkor is érvényes, ha a gyerek ingázóval, vagy a határtól legfeljebb 100 kilométerre élő szlovák állampolgárral tér vissza az országba. 12 évnél fiatalabb gyereknek nincs szüksége tesztre.

A 12 és 18 év köztieket regisztráltatni kell, de elég csak egyszer, és az augusztus 9-ig érvényes. Nekik nincs szükségük negatív PCR-tesztre – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Daša Račková, az ÚVZ szóvivője.

Ha 18 év alatti személy a vele egy háztartásban élőkkel lépi át a határt és azok mindannyian be vannak oltva (vagy más kivétel vonatkozik rájuk a karanténkötelezettséggel kapcsolatban), akkor neki sem kell karanténba mennie.

Ha 12 évnél fiatalabb gyerek a családtagjaival lépi át a határt és azok nincsenek beoltva, neki nem kell elmennie tesztelésre a hazatérés után. Addig marad karanténban, amíg a családtagjai. Ha 12 év alatti gyerek a szüleivel lépi át a határt, és az egyik be van oltva, a másik nincs, akkor a beoltatlan szülővel karanténban kell maradnia.

„Ha a 12-18 év közötti gyerek legalább az első oltást megkapta, úgy tekintenek rá, mintha teljes védettséget élvezne, azaz a hazatérés után nem kell karanténban maradnia” – tette hozzá Račková.

Ha 12-18 év közötti beoltatlan gyerekek a szüleikkel (a velük egy háztartásban élőkkel) lépik át a határt, és az egyik szülő be van oltva, a másik nincs, akkor a beoltatlan családtagok karanténba vonulnak.

Ha 18 évnél fiatalabb személy a szülei (vagy a vele egy háztartásban élők) kísérete nélkül lépi át a határt, a hazatérése után sem neki, sem a családtagjainak nem kell karanténban maradniuk. Ha 12 évnél fiatalabb gyerek repülővel tér haza olyan országból, amely nem szerepel a hivatal rendeletében, akkor neki nem kell PCR-tesztre mennie, de a vele utazó családtagoknak igen.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Szeptember óta 165 sárgaságos megbetegedést regisztráltak Kassán és környékén
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják