A meteorológiai intézet viharokra figyelmeztet, délen és keleten pedig hőségre

A meteorológiai intézet viharokra figyelmeztet, délen és keleten pedig hőségre

Szerda délután az ország déli és keleti részén a hőmérséklet helyenként akár a 34 fokot is elérheti. Erre a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) figyelmeztetett a weboldalán. Az intézet szerint ezenkívül az ország csaknem egész területén viharokra lehet számítani.

Az intézet a hőség miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Besztercebánya, Kassa, Nyitra, Nagyszombat és Eperjes megye egyes járásaiban, amely 14:00 és 18:00 között lesz érvényben.

„A magas hőmérséklet veszélyt jelenthet az egészségre, egyes emberi tevékenységekre, és tüzet okozhat” – közölték a meteorológusok azt is hozzátéve, hogy a hőség rendkívül megviselheti egyesek szervezetét.

A viharok miatt kiadott elsőfokú figyelmeztetés csaknem minden járásra érvényes. A viharokat rövid, intenzív esőzések kísérhetik, melyek során akár 20-40 milliméternyi csapadék is leeshet. A széllökések sebessége 65 és 85 km/óra között várható.

A SHMÚ felhívta a figyelmet, hogy a viharok során átmenetileg megemelkedhet a patakok vízszintje, ezek kiléphetnek a medrükből, a dombokról lefolyó víz pedig pincéket és aluljárókat önthet el.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet