Nagyobb védelmet nyújt a rendőrség az egészségügyi dolgozóknak – ígéri a belügyminiszter

Nagyobb védelmet fog nyújtani a rendőrség a kórházaknak és a mobil oltócsoportoknak az oltásellenesek szóbeli és fizikai támadásaival szemben – jelentette be a központi válságstáb (ÚKŠ) szerdai ülése után Roman Mikulec (OĽANO) belügy-miniszter.

„Tény, hogy az egészségügyi személyzet több fenyegetést is kapott, ezért intézkedéseket kell tenni az ilyen incidensek megelőzésére” – mondta Mikulec. A válságstáb megállapodott a konkrét intézkedésekről. Ezek közül néhányat azonnal bevezetnek, a többiről a következő ülésén tárgyal a válságstáb – tette hozzá a belügyminiszter. Megjegyezte, hogy a központi válságstáb ülésén téma volt az érintett minisztériumok célzott és hatékony stratégiája is ezen a területen. „Tájékoztatni kell arról, milyen támadások történnek, ezeknek milyen következményei vannak, milyenek a szankciók, hogyan járnak el a támadókkal szemben. Már most is foglalkozunk ilyen esetekkel” – tette hozzá Mikulec.

A miniszter tájékoztatása szerint Hamran István ideiglenesen megbízott országos rendőrfőkapitány meghatározza, mennyi erőforrás fordítható az egészségügyi dolgozók fokozott védelmére, továbbá hogy kérni fogják a rendőrség, a hadsereg, a büntetés-végrehajtás és a pénzügyőrség segítségét is. A helyzetet a rendőrség és az egészségügyi minisztérium közösen térképezi fel.

Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter nagyra értékelte a belügyminisztériumnak az egészségügyi tárca kérésére adott válaszát, melynek értelmében a két tárca egységes és következetes álláspontot képvisel az egészségügyi dolgozókkal kapcsolatosan, akik már hónapok óta küzdenek a járvány visszaszorításáért. „Nagyra értékeljük az egészségügyi dolgozók munkáját, az egészségügyi minisztérium nyilvánvalóvá tette, hogy megvédjük őket, és mindent megteszünk, hogy nyugodtan dolgozhassanak” – mondta.

Vladimír Krčméry infektológus is részt vett a központi válságstáb ülésén, és elmondta, ő is tapasztalta az oltásellenesek támadásait. „Mivel voltak ilyen esetek, például Haitin, ahol ránk lőttek, tudjuk, hogyan kell ezt kezelni” – mondta Krčméry, és hozzátette, úgy véli, ahogy nő a világjárvány áldozatainak száma, úgy csökkennek az egészségügyi dolgozók elleni támadások.

Mikulec tájékoztatása szerint a rendőrség nemcsak az egészségügyi dolgozókra, a közegészségügyi szakemberekre, hanem a hozzátartozóikra is oda fog figyelni. „A mai ülésen azt is elmondtuk, hogy aki fenyegetve érzi magát, hívja a rendőrséget” – mondta a miniszter.

Az igazságügyi minisztérium várhatóan a büntető törvénykönyv módosításának lehetőségét is fontolóra veszi. Mikulec azt mondta, egyszerűsíteni kellene az szabálysértési eljárás menetét, amelynek keretében az álhírek terjesztésével is foglalkoznak.

Mikulec utalt arra is, hogy jogalkotási eszközökkel igyekeznek szigorúbban eljárni azokkal szemben, akik a közösségi hálón álhíreket terjesztenek, és az egészségügyi dolgozók ellen uszítanak.

  • forrás: tasr, illusztrációs kép: pexels.com

Related Posts

Csütörtökön Kassa megyei útjain is tüntetni fognak a gazdák
Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Szeptember óta 165 sárgaságos megbetegedést regisztráltak Kassán és környékén