Az oltatlanokat érintő lockdown mellett határozott a kormány

Az oltatlanokat érintő lockdown mellett határozott a kormány

A kormány úgy döntött, hogy ún. lockdownt vezet be az oltatlan személyek számára – jelentette be csütörtökön Eduard Heger (OĽANO) kormányfő. Az új COVID-automata értelmében jelentősen szigorúbb óvintézkedések vonatkoznak majd az oltatlanokra minden járásban. Utóbbiak jelenleg a legveszélyeztetettebbek, a korlátozás az ő védelmüket szolgálja – hangsúlyozta Heger.

Az új szabályok értelmében a tömegrendezvényekre csak oltott személyeket fognak beengedni. Az oltatlanok csak létfontosságú árucikkeket vásárolhatnak majd, nem léphetnek be a bevásárlóközpontokba és az éttermekbe sem.

Heger az új COVID automata bevezetésétől azt várja, hogy stabilizálódni fog a helyzet a kórházakban. Az új intézkedések hétfőn (november 22.) lépnek hatályba. Hangsúlyozta, hogy a szigorítás ideiglenes lesz, feltehetőleg három hétig fog tartani. Ezt követően az oltottak számára enyhítés jöhet abban az esetben, ha az adatok azt fogják mutatni, hogy javul a helyzet. Ha azonban nem használ a szigorítás, “azonnal reagálnunk kell” – fűzte hozzá a kormányfő. Kilátásba helyezte, hogy növelni fogják az oltóközpontok kapacitását. Az oltatlanokat arra buzdította, hogy oltassák be magukat, hogy aztán ők is élvezhessék az enyhülést.

Az új szabályok értelmében a két adag oltás által teljes védettséget élvezőkkel egyenjogúvá válnak azok a személyek, akik az elmúlt 180 napban estek át a COVID-19 betegségen. Ők különféle előnyöket fognak élvezni, nem kell például hetente kétszer leteszteltetniük magukat a munkahelyükön, szabadon járhatnak üzletekbe és a bevásárlóközpontokba is.

A kormányfő is felhívta a figyelmet a kórházakra nehezedő óriási nyomásra, a lélegeztetőgépek hiányára és a megtelt intenzív osztályokra. Az orvosoknak megköszönte az eddigi teljesítményüket.

Az egészségügyi okokból nem oltható személyek csoportjával kapcsolatban Elena Prokopová, a konzílium tagja rámutatott, hogy nem sok ellenjavallat van. Hozzátette: ebben a kérdésben az egyes vakcinákhoz mellékelt hivatalos tájékoztatók a mérvadóak. “Emellett léteznek ún. átmeneti kontraindikációk is. Emiatt konzultációs központokat készítünk elő, ahol a védőoltások legnagyobb szakértői magyarázzák majd el, hogy mi tartozhat az ellenjavallatok e csoportjába, és mi nem” – fejtette ki Prokopová. Hozzátette: terveznek egy nagyszabású felvilágosító kampányt is a témában.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet