Új COVID-automata: November 22-től szigorúbb korlátozások jönnek, főleg az oltatlanok számára

Új COVID-automata: November 22-től szigorúbb korlátozások jönnek, főleg az oltatlanok számára

A kormány által is jóváhagyott, új COVID-automata értelmében hétfőtől (november 22.) szigorúbb feltételek fognak vonatkozni főleg azokra a személyekre, akik nem oltatták be magukat a COVID-19 betegség ellen. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a következő hetekben a járványhelyzet alakulásától függően még változhat az intézkedéscsomag.

Az oltatlanokat érintő lockdown mellett határozott a kormány

Az új automata értelmében lehetővé válik az ún. regionális lockdown bevezetése az oltatlanok számára. Az egyes óvintézkedéseket a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának rendeletei fogják konkretizálni – tájékoztatott a TASR hírügynökség.

A piros, bordó és fekete besorolású járásokban a munkahelyek “OTP rezsimben” (oltottak, gyógyultak és negatív teszttel rendelkezők) fognak működni. A bordó és fekete besorolású járásokban a nem létfontosságú árucikkeket árusító boltok csak 5:00 és 22:00 között lehetnek nyitva.

Az automatában megjelent egy új kategória, az OP, vagyis az oltott személyek és azok, akik már átestek a COVID-19 betegségen. “OP rezsim” esetén a tömegrendezvényekre a piros járásokban 200, a bordó járásokban 100, a fekete járásokban pedig 50 embert engedhetnek be. “OTP rezsimben” legfeljebb hat főt engedhetnek be, tekintet nélkül a járás színére. “Alap rezsimben” nem tarthatók tömegrendezvények.

A bevásárlóközpontok csak “OP rezsimben” tarthatnak nyitva a fekete, bordó és piros járásokban. Ezekben a régiókban belső térben kötelező reszpirátort viselni, szabadtéri tömegrendezvényeken pedig arcmaszkot.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet