Védelmi miniszter: 400 katonát vetünk be a világjárvány elleni küzdelem keretében

Védelmi miniszter: 400 katonát vetünk be a világjárvány elleni küzdelem keretében

A fegyveres erők csütörtöktől 400 katonát vetnek be Szlovákia-szerte a járványellenes küzdelem keretében. Erről Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter tájékoztatott csütörtökön. Felszólította az egyes politikai pártokat, hogy ne éljenek vissza a helyzettel, és ne szervezzenek tömeggyűléseket, mert a COVID-19 betegség éppen ezeken terjed. Az embereket arra kérte, hogy viselkedjenek felelősségteljesen, és csökkentsék a mobilitásukat.

Martina Kovaľ Kakaščíková, a védelmi tárca szóvivője kifejtette: a bevetésre küldött katonák száma még változhat a kórházak, a regionális közegészségügyi hivatalok és a rendőrség igényeihez igazodva.

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter kijelentette, hogy a rendőrök továbbra is ellenőrizni fogják az óvintézkedések betartását, és keményen fel fognak lépni a szabályszegések ellen. Az egészségügyi dolgozók és az orvosok elleni támadásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy ez többé nem fordulhat elő, és hogy “néhány tíz lakos nem terrorizálhatja a többi szlovák állampolgárt”.

A rendőrök a regionális közegészségügyi hivatalokkal együttműködve fogják ellenőrizni a szolgáltató egységeket. A tárcavezető megjegyezte, hogy egy friss törvénymódosítás értelmében ezek tulajdonosai 5000 euróig terjedő pénzbüntetéssel sújthatók, ismételt szabályszegés esetén pedig akár a működésüket is felfüggeszthetik.

Arra a kérdésre, hogy a rendőri ellenőrzés megfelelő-e, és hogy a rendőrség adekvát módon reagált-e a szerdai tüntetésekre, Mikulec azt válaszolta, hogy a rendőrök az utcán a saját életüket kockáztatják a polgárok egészségének védelme érdekében. Ugyanakkor rámutatott, hogy a rendőrségnek a törvény által előírt egyéb feladatait is teljesítenie kell. Úgy véli, hogy a hatóságok jól kezelték a tiltakozó megmozdulásokat.

  • forrás: tasr, fotó: facebook


Hagyj üzenetet