December 1-jétől kötelező a karantén mindenkinek, aki Afrikából vagy Izraelből érkezik

Szerdától (december 1.) kötelezően karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki az utóbbi 14 napban afrikai országból, Izraelből, Hongkongból vagy a Seychelle-szigetekről tért vissza Szlovákiába. A karantén mindenkire vonatkozik, azaz a beoltottakra és a gyógyultakra is – fogalmaz rendeletében a közegészségügyi hivatal (ÚVZ). A rendeletet a koronavírus új változata, az omikron megjelenése miatt adták ki – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Marek Eliáš, a közegészségügyi hivatal kommunikációs osztályának munkatársa.

„Otthon, vagy egy karanténlétesítményben is el lehet tölteni a karantént, ami mindenkire érvényes, aki az érintettel egy háztartásban él, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva, vagy átesett a COVID-19-en” – mondta Eliáš, és hozzátette, egyelőre semmilyen kivétel nem vonatkozik ezekre a személyekre.

Ha nem jelentkeznek tünetek, a kötelező karantén a Szlovákiába való belépést követő 14. napon ér véget, illetve véget érhet korábban is, de ehhez két negatív PCR-tesztre van szükség, az elsőt az érkezést követő első napon, a másodikat legkorábban az érkezést követő nyolcadik napon kell elvégeztetni. A 12 évnél és két hónaposnál fiatalabb gyerekeket nem kell tesztelni, ők addig maradnak karanténban, ameddig a velük egy háztartásban élők. Az ÚVZ figyelmeztet, hogy a felsoroltak csak akkor érvényesek, ha nem jelentkeznek a COVID-19 tünetei, ellenkező esetben az orvos dönt a karantén megszüntetéséről.

A közegészségügyi hivatal emlékeztet, hogy a szabályok csak azokra a személyekre vonatkoznak, akik december 1-je után érkeznek Szlovákiába. Aki a rendelet hatálybalépése előtt járt Dél-Afrikában, Izraelben, Hongkongban vagy a Seychelle-szigeteken, annak haladéktalanul jelentkeznie kell az omikron@uvzsr.sk e-mail-címen. Meg kell adnia a keresztnevét, a vezetéknevét, a telefonszámát és a járást, ahol lakik. Az illetékes regionális közegészségügyi hivatal felveszi vele a kapcsolatot, hogy meghatározzák a további lépéseket.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják
A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ajánlatos beoltatniuk magukat