Emelkedett a COVID-19 okozta halálesetek és a gépi lélegeztetésre szorulók száma

Emelkedett a COVID-19 okozta halálesetek és a gépi lélegeztetésre szorulók száma

Az előző héthez képest napi 60-ról 81-re emelkedett a COVID-19 okozta halálesetek száma. A gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma szintén emelkedett, 259-ről 291-re. Kórházi ápolásra is többen szorulnak. Míg a múlt héten 3188 pácienst kezeltek kórházban, a számuk jelenleg 3394 – tájékoztatta a TASR hírügynökséget csütörtökön  az egészségügyi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint 600 beteget kezelnek intenzív osztályon, és 291 páciensnek van szüksége gépi lélegeztetésre. „Több mint 82 százalékuk nincs beoltva, vagy csak egy oltást kapott” – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy a Nemzeti Egészségügyi Információs Köz-pont (NCZI) adatai szerint a kórházakban fekvő COVID-19-betegek többsége 65 évnél idősebb.

A Covid-osztályon kezeltek között a 65 éven felüliek vannak a legtöbben

A kórházak kapacitását tekintve jelenleg a második hullám csúcsának 90 százalékánál tartanak az intézmények. A második hullámhoz képest a kórházak telítettségét tekintve Eperjes megyében a legrosszabb a helyzet (110 százalék), ezt követi Zsolna megye (102 százalék) és Kassa megye (97 százalék).

„Figyeljük a helyzet alakulását, és ha egy kórház már nem tud több beteget fogadni, a sürgősségi orvosi szolgálat operatív központjával együttműködve másik kórházba szállítjuk a fertőzötteket” – mondta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt).

Szlovákiában jelenleg 2337 mobil tesztelőpont működik. Az egészségügyi tárca vezetője szerint az igényeknek és az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően rendszeresen növelik a kapacitásokat, a PCR-teszteket pedig a laboratóriumok kapacitásainak megfelelően végzik.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, az ország felnőtt lakosságának 58 százaléka, azaz 2 648 585 ember legalább az első oltást megkapta már. A vakcina második adagját 2 348 320, a harmadikat pedig 430 894 személy kapta meg.

Jelenleg 63 kórházban, 15 nagy kapacitású oltóközpontban és 15 rendelőintézetben oltanak. A körzeti orvosoktól is lehet kérni a vakcinát. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a legtöbb rendelőben Eperjes megyében oltanak, a legkevesebb ilyen ambulancia Trencsén megyében van. Mobil oltócsoportok is járják a terepet.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com


Hagyj üzenetet