Rekordszámú jelentkező, színvonalas előadások – online zajlott a XVI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia

Rekordszámú jelentkező, színvonalas előadások – online zajlott a XVI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia

Az idei, XVI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia november 26-27. között a tavalyihoz hasonlóan szintén online került megrendezésre a járványügyi helyzetre való tekintettel. Szükségesnek tartom elmondani, hogy ettől nem csökkent a színvonala, hiszen nemcsak a jelentkezők mennyiségében döntöttünk idén rekordot, de a bemutatott előadások minősége is évről évre nő, ami az OTDK-ra való ajánlások számában mutatkozott meg – tájékoztatta portálunkat Uhrapka Barbara, a Diákhálózat FTDK-koordinátora. 

Az első nap, pénteken, az eseményt Bárczi Zsófia, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja nyitotta meg, majd Hegedűs Orsolya köszöntötte a résztvevőket. Ezután következtek a színvonalas szekcióülések.

Idén összesen 7 szekcióban közel 40 versenyző vágott neki a konferenciának. A hét szekció közé tartoznak a következők: Biológia Szekció, Humán Tudományi Szekció, Informatikatudományi, Műszaki Tudományi és Matematika Szekció, Társadalomtudományi Összevont Szekció, Pedagógiai, Pszichológiai, Tanulás- és Tanításmódszertani-Tudástechnológiai Szekció, Közgazdaságtudományi Szekció – Közgazdaságtan Tagozat, illetve Közgazdaságtudományi Szekció – Menedzsment Tagozat. Főként a Konstantin Filozófus Egyetem, a Selye János Egyetem, a Comenius Egyetem diákjai kapcsolódtak be, de a Brünni Műszaki Egyetemről és egyéb más egyetemekről is voltak jelentkezők. Ezen egyetemek hallgatói online mutatták be kutatási területeiken elért eredményeiket. Technikai problémák néhol akadtak, de ettől függetlenül a szekcióülések rendben zajlottak.

Sokak kedvenc része, az FTDK-s előadások utáni ismerkedés, beszélgetés sajnos elmaradt. Viszont adott valami jót is – korlátlanul megtekinthető előadásokat az érdeklődők számára.

Az online tér ellenére is folytatódott az est a szekcióülések és a főzsűri ülése után. Először egy plenáris előadást tekinthettünk meg Léder Tamástól (főosztályvezető) és Sajtos Pétertől (közgazdasági elemző), akik a Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs politikai és szabályozási főosztályán dolgoznak. Beavattak minket a pénz forradalmába a digitális korban, vagyis a bitcoin, a kriptovaluták világába. Nem utolsó sorban a Diákhálózat egyik tagszervezete, a Nyitrán működő JUGYIK is készült a diákoknak és minden érdeklődőnek egy kis lazább, pihentetőbb, szórakoztató programmal. Ezúttal egy Slam poetry esten vehettünk részt – nyilatkozta a koordinátor.

Másnap, vagyis szombaton került sor az eredményhirdetésre, a díjkiosztásra délelőtt 10 órától.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) való részvételre 23 hallgatót és dolgozatát javasolták. A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) különdíjában Tégi János Marcell (Selye János Egyetem) részesült. Az FTDK fődíját, a MICROCOMP által felajánlott táblagépet pedig Somogyi Pálnak (Comenius Egyetem) ítélték.

Szerintem ebből a járvány okozta helyzetből sikerült kihozni a legjobbat. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a konferencián! Reméljük mindenki jól érezte magát! – tette hozzá a szervező.

A képzeletbeli stafétát Bárczi Zsófia, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja átadta Juhász Györgynek, a Selye János Egyetem rektorának. Ezáltal a következő, a XVII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia Komáromban kerül megrendezésre.

A hivatalos eredmények az FTDK oldalán megtalálhatóak: http://ftdk.ujs.sk/eredmenyek/. Az OTDK-ról bővebben itt lehet olvasni: https://otdk.hu/.
További információkat
az FTDK Facebook és Instagram oldalain találnak az érdeklődők.

  • Rozsnyó-vidék /Diákhálózat, illusztrációs kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet