Jön a 200-300 euró – a parlament elfogadta az időseknek járó oltási hozzájárulást

Jogosultak lesznek a védőoltás beadatás után járó anyagi hozzájárulásra a 60 év felettiek. A juttatást készpénzben kapják meg, és szabadon felhasználhatják. A parlament csütörtökön jóváhagyta a COVID-19-járvány terjedésével kapcsolatos egyes rendkívüli pénzügyi intézkedésekről szóló törvénymódosítást.

A javaslatot 97 képviselő támogatta a jelenlevő 138-ból.

Igennel szavaztak az OĽANO és a Sme rodina képviselői, az SaS-frakció négy képviselő kivételével, valamint a Hlas-SD képviselői, továbbá a függetlenek közül Jozef Šimko, Jana Žitňanská, Alexandra Pivková, Miriam Šuteková, Ján Krošlák és Juraj Šeliga. A Smer-SD tartózkodott, az ĽSNS ellene szavazott, csakúgy, mint az ĽSNS-ből korábban távozott képviselők.

300 eurót kapnak azok a 60 évnél idősebbek, akik már megkapták a harmadik, emlékeztető oltást is, vagy legkésőbb az év végéig regisztrálnak rá, és január 15-ig megkapják.

200 eurót kapnak azok a 60 év felettiek, akik idén június 30-a után megkapták a második oltást, vagy az év végig regisztrálnak rá és 2022. január 15-ig megkapják.

Szintén 200 eurót kapnak azok a 60 év felettiek, akik november 25-e után kapták meg az oltás első adagját, vagy az év végig regisztrálnak rá és január 15-ig megkapják.

Az egydózisú vakcinára vonatkozó szabály az, hogy akik december 31-ig megkapják, és legkésőbb 2022. március 1-jéig az emlékeztető oltásra is elmennek, szintén 200 eurót kapnak.

A pénzt csak az kaphatja meg, aki Szlovákiában oltatta be magát, kifizetéséhez a Nemzeti Egészségügyi Információs Intézet (NCZI) adatait használják.

Ján Richter (Smer-SD) módosító javaslatát elutasította a parlament. Richter azt indítványozta, hogy az infláció hatásainak enyhítésére mindenki kapjon egyszeri anyagi támogatást, aki az év végéig betölti 60. életévét és állandó vagy átmeneti lakhelye van Szlovákiában.

A parlament elutasította Robert Fico javaslatát is. A Smer-SD elnöke az első vonalban dolgozó egészségügyi alkalmazottak jutalmazására tett javaslatot, amely elképzelése szerint motivációt jelentett volna azoknak az egészségügyi dolgozóknak is, akik tavaly és idén korkedvezménnyel nyugdíjba mentek, vagy külföldön vállaltak munkát, illetve más ágazatban helyezkedtek el.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Szeptember óta 165 sárgaságos megbetegedést regisztráltak Kassán és környékén
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják