Fontoljuk meg az újranyíló létesítmények felkeresését – javasolja a közegészségügyi hivatal

Fontoljuk meg az újranyíló létesítmények felkeresését – javasolja a közegészségügyi hivatal

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ) az üzletek és a szolgáltató egységek megnyitásával összefüggésben arra kéri a lakosokat, hogy fontolják meg azok felkeresését. Egyben felkérte az üzemeltetőket, hogy felelősségteljesen álljanak hozzá az óvintézkedésekhez, és tartsák be azokat. A TASR hírügynökséget Daša Račková, az ÚVZ szóvivője tájékoztatott csütörtökön.

“Felhívjuk a figyelmet, hogy Szlovákiában továbbra is nagyon instabil a járványhelyzet, a COVID-19 közösségi terjedéséről beszélhetünk. A mindennapi tapasztalat is mutatja, hogy a kór milyen könnyen és gyorsan terjedhet az emberek között” – hangsúlyozta a szóvivő. A könnyelmű hozzáállás az ÚVZ szerint senkinek sem segít.

A szakemberek arra kérik a lakosokat, hogy fontolják meg, szükséges-e személyesen felkeresniük az adott üzletet, hogy nem tudják-e helyette online megrendelni a kiválasztott terméket. Ha mégis a személyes vásárlás mellett döntenek, arra kérik a lakosokat, hogy olyan napszakban keressék fel a boltot, amikor nincsenek bent túl sokan. Ajánlott átgondoltan vásárolni egyszerre több dolgot, és minél kevesebbszer felkeresni személyesen az üzleteket.

Račková emellett felhívta a figyelmet, hogy a belső terekben reszpirátort kell hordani, ügyelni kell a kézfertőtlenítésre és a távolságtartásra is.

Az ÚVZ arra kéri az üzemeltetőket, hogy felelősségteljesen álljanak hozzá az óvintézkedésekhez, és tartsák be azokat. Ügyeljenek a létszámkorlátozásra, rendszeresen szellőztessenek és fertőtlenítsék az érintkezési felületeket.

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala csütörtökön közzétett a kormány hivatalos közlönyében két új, járványügyi intézkedéseket szabályozó rendeletet.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com


Hagyj üzenetet