Nyitnak a boltok és elérhetők a szolgáltatások az oltottak és a gyógyultak számára

Nyitnak a boltok és elérhetők a szolgáltatások az oltottak és a gyógyultak számára

Pénteken (december 10.) megnyílnak az üzletek és bizonyos szolgáltató egységek a COVID-19 betegség ellen beoltott személyek, valamint azok előtt, akik az elmúlt 180 napban átestek a betegségen. Az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek mindenki előtt nyitva lesznek. Ez a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ) által csütörtökön közzétett rendeletből következik.

“Alap rezsimben” lesznek nyitva például az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak, a drogériák, a trafikok, a takarmányboltok, a benzinkutak, illetve a gépjárművekhez pótalkatrészeket árusító boltok. Ugyanez vonatkozik a távúton vásárolt termékek kiadóhelyeire, a postákra, bankokra, a hálózatüzemeltetők értékesítési pontjaira, továbbá a kulcsmásolókra, suszterműhelyekre, ruhajavítókra, a különféle szervizekre, temetkezési vállalatokra, a háztartási cikkeket kínáló boltokra, a kertészetekre és a fedetlen vagy részben fedett piacokra is. Utóbbiak esetében az üzemeltetőnek biztosítania kell a vásárlók egyirányú mozgását, a szabályozott be- és kijárást, valamint a standok közötti legalább kétméteres távolságot. A taxiszolgáltatók és a betegek számára orvosi javallat alapján szolgáltatásokat nyújtó gyógyfürdők és gyógyüdülőhelyek szintén korlátozás nélkül működhetnek, “alap rezsimben” fogadhatnak ügyfeleket az ügyvédek, jegyzők, végrehajtók is.

December 10-től kizárólag “OP rezsimben” (oltottak és gyógyultak) tarthatnak nyitva az edzőtermek, autóiskolák, fodrászatok, a manikűr vagy pedikűr szolgáltatást nyújtó létesítmények.

A hotelek és egyéb szálláshelyek csak “OTP rezsimben” (oltottak, gyógyultak, teszteltek) fogadhatnak vendégeket, de kizárólag olyan személyeket, akik ott-tartózkodása munkavégzéssel vagy egy egészségügyi intézmény felkeresésével függ össze.

Fontoljuk meg az újranyíló létesítmények felkeresését – javasolja a közegészségügyi hivatal

Az áruházakba mindenki beléphet, a vásárlók “immunállapotát” az egyes üzletek bejáratában kell ellenőrizni. Így például a gyógyszertárakba bárki bemehet, de a ruházati boltokba csak az oltott és a gyógyult vásárlók.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet