Már több mint 1,4 millióan megkapták a harmadik oltást Szlovákiában

A Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) adatai szerint keddig 1 420 596 személy kapta meg a harmadik, úgynevezett emlékeztető oltást. Összesen már 6 712 983 adag vakcinát adtak be az országban – tájékoztatta a TASR-t Alžbeta Sivá, az NCZI szóvivője.

A legtöbben Pozsony megyében kapták meg a harmadik oltást (251 518 fő), a legkevesebben Trencsén megyében (139 989 fő).

A legújabb kutatási eredmények szerint a harmadik oltás nagyobb védelmet nyújt az omikron variáns ellen, mint a kétdózisú alap oltás. A Dél-afrikai Köztársaság adatai szerint a kétszer oltottaknál a védettségi idő alatt 70 százalékos eséllyel enyhe az omikron variáns által okozott fertőzés lefolyása, és nem kerülnek kórházba. „Az Egyesült Királyság oltási adatai szerint bár idővel csökken a védettség, de a harmadik oltás még hónapok elteltével is 90 százalékban megóvja az embereket attól, hogy kórházba kerüljenek” – tette közzé a szlovák Állami Gyógyszerfelügyeleti Intézet (ŠÚKL).

Az NCZI azt tanácsolja, hogy akinél koronavírusra utaló tünetek jelentkeznek, regisztráljon ingyenes PCR-tesztre, ilyen esetben a költségeket teljes egészében állja az egészségbiztosító. Ingyenes PCR-tesztre mehet az is, akinek pozitív lett az antigén tesztje.

Akinek koronavírusos tünetei vannak, ingyen végeztethet PCR-tesztet

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják
A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ajánlatos beoltatniuk magukat