Államfő: A népszámlálás eredményeit a kisebbségek javára kell értelmezni

Államfő: A népszámlálás eredményeit a kisebbségek javára kell értelmezni

A népszámlálás eredményeit  a nemzeti kisebbségek javára kell értelmezni. Ezt Zuzana Čaputová államfő írta a közösségi hálón hétfőn. A kisebbségek képviselői elmondása szerint bizonytalanságban élnek, mivel az állami szervek eddig nem nyilatkoztak azzal kapcsolatban, milyen módon fogják interpretálni a nemzetiségre vonatkozó adatokat.

“Ami a kisebbségi jogokat illeti, a két nemzetiségi kategória összegéből kellene kiindulni, amelyeket a Statisztikai Hivatal módszertana egyenértékűnek ismert el. Az aggodalmak eloszlatása érdekében szükségesnek tartom azt is, hogy a lehető leghamarabb stabilizálódjon a vonatkozó jogi normák egységes értelmezése, és ezt kommunikáljuk a nemzeti kisebbségek képviselői felé” – jelentette ki az elnök asszony.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova) által megosztott bejegyzés

A népszámlálás eredményei Čaputová szerint megerősítették, hogy Szlovákia lakosságának jelentős hányadát a nemzeti kisebbségek teszik ki. Egyben rámutatott, hogy 300 000 lakos élt a második nemzetiség megadásának lehetőségével. “Ezek az adatok segítenek jobban megérteni a társadalmunkat” – fűzte hozzá az államfő. Kiemelte, hogy a nemzetiségre vonatkozó adatok alapozzák meg a kisebbségi jogok érvényesítését, ami pedig lehetővé teszi a nemzetiségek kultúrájának, közművelődésének fejlesztését, illetve anyanyelvének ápolását.

Népszámlálás: a magyarság a legnagyobb létszámú nemzeti kisebbség Szlovákiában

A 2021-es népszámlálás eredménye szerint továbbra is a magyarság a legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség Szlovákiában. Az összlakosság 7,75 százaléka vallotta magát magyar nemzetiségűnek. A populáció 1,23 százaléka roma, 0,53 százaléka cseh, 0,44 százaléka pedig ruszin nemzetiségű. Szlovák nemzetiségűnek vallotta magát Szlovákia lakosságának 83,8 százaléka.

  • forrás: tasr, fotó: Facebook


Hagyj üzenetet