Megnőtt az útlevéligénylések száma, a belügyminisztérium nyugalomra int

Megnőtt az útlevéligénylések száma, a belügyminisztérium nyugalomra int

Az elmúlt napokban megnőtt az útlevéligénylések száma, közölte a belügyminisztérium. A legtöbb esetben gyerekeiknek igényeltek útlevelet a szülők, mégpedig sürgősséggel, a kérelem benyújtását követő 2-10 napon belüli kiadással. Az ok az ukrajnai helyzet, ezért a belügyminisztérium mindenkit arra kér,  őrizze meg a nyugalmát, ne essen pánikba.

„Mivel a benyújtott kérelmek száma múlt csütörtöktől (február 24.) ugrott meg, a rendőrség feltételezi, hogy ennek az ukrajnai helyzet az oka. Arra kérjük a lakosságot, hogy a hivatalos, ellenőrzött forrásokból tájékozódjon, ne higgyen az álhíreknek, a dezinformáció célja éppen a félelemkeltés és a káosz” – írta közösségi oldalán a belügyminisztérium.

A tárca felhívta a figyelmet Zuzana Čaputová államfő és több miniszter kijelentéseire, melyek szerint Szlovákiát nem fenyegeti közvetlen veszély, szükségtelen az útlevelek beszerzése gyorsított eljárás keretében.

A rendőrség adatai szerint hétfőn (február 28.) több mint 5400 állampolgár igényelt útlevelet. „2083 kérvény két munkanapon belüli, 943 tíz munkanapon belüli, 2405 kérvény pedig 30 napon belüli kiadásra vonatkozott. A gyerekeknek is egyre többen kérnek úti okmányt” – tájékoztatott Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. A szóvivő hozzátette, hogy az előző időszakhoz képest megnőtt a kérvényezők száma. A múlt hétfőn (február 21.) például 1820 kérvényt regisztráltak.

Az útlevélkérelmek számának megnövekedése miatt hosszú sorokra kell számítani az okmányirodákban.

  • forrás: tasr, fotó: www.minv.sk


Hagyj üzenetet