500 és 1250 euró között lesz az ukrajnai menekültek elszállásolása után járó támogatás

A parlamenti képviselők kedden megszavazták  az ukrajnai helyzettel kapcsolatos további intézkedésekről szóló törvényt. A menekültek elszállásolási támogatása 500 és 1250 euró közötti összeg lehet, attól függően, hogy a tulajdonos hány helyiséget bocsát a menekültek rendelkezésére – írta a TASR hírügynökség.

A végleges támogatási összeget kormányrendelet fogja megszabni. A támogatást az ott töltött éjszakák száma alapján fizetik. A menekültnek áprilistól kell kötelezően bejelentenie az önkormányzatnál, hogy szállást kapott a településen.

A szállásadó az önkormányzattól, a település a kormánytól, az pedig a pénzügyminisztériumtól kéri a támogatás kifizetését. A nagyobb szálláshelyek kérdését a belügyminisztérium szerint külön kormányrendelettel oldják meg. A vállalkozók a közlekedési tárcától kapják majd az elszállásolásért járó támogatást.

Ha a menekült nem tud szállást találni menekülttáborban vagy más humanitárius központban, és magánszemély sem kap támogatást az elszállásolásáért, akkor a humanitárius központtól kellene lakhatási támogatást kapnia.

A menedékkérők az ideiglenes menedékjog kérvényezése után azonnal munkát vállalhatnak, ha ukrán állampolgárok. Más országok állampolgárai a rendőrségen kérvényezhetnek ideiglenes vagy állandó letelepedési engedélyt, és annak elbírálásáig az ország területén tartózkodhatnak. A menedékkérőnek nem a rendőrséget, mint eddig, hanem az önkormányzatot kell értesítenie, ha változik a tartózkodási helye és a lakcíme. A törvénymódosítások akkor lépnek hatályba, amikor a törvénytárban megjelennek.

Michal Šipoš, az OĽANO parlamenti klubjának vezetője úgy véli, a lex Ukrajna segít az országnak megbirkózni a menekültáradattal, a menekülteknek pedig segít beilleszkedni. Vladimír Ledecký (SaS), a szociális bizottság elnöke a parlamenti vita során felszólította a kormányt, hogy emelje a civil szervezetek támogatásának összegét. Felhívta a figyelmet az idegenrendészetnél és a munkahivatalokban régóta fennálló problémákra is.

Ondrej Dostál (SaS) képviselő szerint az új jogszabály reagál a biztonsági fenyegetésekre, valamint segít a Szlovákiában dolgozó ukrán állampolgároknak is. Nem szabad előfordulnia, hogy azoknak, akik a hazájukért harcolnak, adósságaik halmozódjanak fel, amikor szünetel a társadalombiztosításuk. Ezzel meglesznek annak a feltételei, hogy az ukrán állampolgárok visszatérhessenek, és tovább dolgozhassanak Szlovákiában. Hozzátette, hogy az ukrajnai helyzet alakulására reagálva egy későbbi ülésen további módosításokat szeretnének elfogadni.

Juraj Šeliga, a Za ľudí európai parlamenti képviselője arról az előzetes megállapodásról tájékoztatott, melynek értelmében Szlovákia a menekültek megsegítésére szánt összegeket szinte teljes egészében uniós forrásokból térítheti meg.

  • forrás: tasr, fotó: Polícia SR Facebook

Related Posts

Visszarendelik a mentőket a határról, már alig van szükség rájuk
Július 1-jétől változnak a menekültek ingyenes utazásának feltételei
Kassa megye a legkeletibb segélykoncertet szervezi Ukrajna megsegítésére