Čaputová felszólította a kormányt, hogy az áremelkedések miatt nyújtson célzott anyagi segítséget

Zuzana Čaputová államfő felszólítja a kormányt, hogy nyújtson célzott anyagi segítséget azoknak, akiket az áremelkedés a leginkább érint. A lakhatási támogatást említette példaként, de más rendszerszintű lépésről is beszélt, mint például a rendszeres szociális segély valorizációja az áremelkedés figyelembevétele mellett.

„Fontos, hogy a kormány gyorsan és átgondoltan cselekedjen, illetve elegendő forrást használjon fel, hogy a polgárok biztosak lehessenek benne, hogy az állam senkiről sem feledkezett meg” – hangsúlyozta a közösségi oldalán. A drágulás miatt az államfő jövő héten a Szlovákiai Városok Uniójának (ÚMS) képviselőivel is találkozik. Ezt azzal indokolta, hogy a polgármesterek állnak legközelebb az emberekhez, ezért ők ismerik leginkább a lakosok problémáit.

Az unió szintén célzott anyagi támogatást követel a legveszélyeztetettebb lakosok számára, amely segít ellensúlyozni a drágulás következtében megemelkedett megélhetési költségeket.

„Az Európai Unió más országaiban közvetlen és rendszeres segély jár az ilyen helyzetekben: ún. lakhatási támogatás, amely a lakhatási költségekkel arányosan figyelembe veszi a háztartások megemelkedett megélhetési költségeit. Természetesen az ilyen támogatást az emberek – szükség szerint – bármilyen megélhetési kiadásra fordíthatják, nemcsak lakhatásra” – magyarázta az államfő. Szerinte más rendszerszintű lépésről is érdemes lenne vitát indítani.

Az államfő figyelmeztetett: az áremelkedést elsősorban a gyermeküket egyedül nevelő szülők, a többgyermekes családok és az egyedül élő nyugdíjasok érzik meg. Egy négytagú család szerinte a tavalyi évhez képest átlagban havi 50 euróval költ többet élelmiszerre és energiára. Hozzátette: a legszegényebb háztartások húsz százaléka a bevételei kétharmadát már most csak ételre és lakhatásra költi.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Februártól drágább lesz a belépőjegy a téli stadionba
A kormány november 3-ig meghosszabbította a magyar határ ellenőrzését
A 2027-ig szóló szerződés szerint olcsóbb áramot kapnak a háztartások