Pörgős könyvtári tavasz – az egyesület négy képzéssel is készül a következő hónapokban

Pörgős könyvtári tavasz – az egyesület négy képzéssel is készül a következő hónapokban

Miképp a sündisznók is felébredtek téli álmukból a jó idő beköszöntével, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete is elindította tavaszi tevékenységét. A téli hónapok pályázatírással és az elmúlt év értékelésével teltek. A 2021-es év végén az egyesület 111 aktív taggal rendelkezett. Tavaly márciusban kezdte meg a közös munkát az új elnökség, s az év folyamán négy nyertes pályázat koordinációját intézték. Ezen pályázatok egyik gyümölcse az a kétnapos szakmai műhelynap-sorozat, amely idén kerül megvalósításra – tájékoztatta portálunkat Tegdes Egyházi Dóra, az SZMKE elnöke.

Az egyesület a tavaszi-nyári hónapokban négy képzéssel készül a szlovákiai magyar könyvtárosok, iskolai könyvtárosok, pedagógusok részére.

Felhívás: online szakmai műhelynap iskolai könyvtárosoknak

A képzés-sorozat április 22-én kezdődik. Ezen a pénteki napon Fülöp Éva (iskolai könyvtáros, hitoktató – Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium, Kassa) és Tegdes Egyházi Dóra (SZMKE elnök, Gömöri Művelődési Központ. Rozsnyó) tartanak két turnusban online műhelyfoglalkozást elsősorban iskolai könyvtárosoknak. A képzés keretében a résztvevők megismerkedhetnek a szlovákiai iskolai könyvtárakra vonatkozó törvényekkel, keretdokumentumokkal, valamint módszertani ötleteket és iránymutatást kapnak mindennapi munkájukhoz. Jelentkezés: https://forms.gle/uL3gQVy3WH9LBYtt8 További infó: www.szmke.sk

A következő hónapban május 5-én kerül megrendezésre egy online képzési nap, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete (Budapest) támogatásával és társszervezésével valósít meg az egyesület. A képzés fő témája az olvasásfejlesztés. A képzés okatatói az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (Budapest) munkatársai: Péterfi Rita (főigazgató) és Goda Beatrix (könyvtáros).

Május végén folytatódik a szakmai rendezvénysorozat, amely a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg. Május 19-én a községi könyvtárosok számára tart jelenléti képzést Muzslán, a Községi Könyvtárban Kecskés Ildikó (SZMKE-tag) és Tegdes Egyházi Dóra (SZMKE-elnök). A képzés fő témái: a községi könyvtárakra vonatkozó törvények, keretdokumentumok, standardok, módszertani előírások, ötletek.

Június 13-án szintén az OSZK Könyvtári Intézet online képzési napja valósul meg. A téma ezúttal a speciális célcsoportok a könyvtárban. A nyári hónapok után szeptember végén pedig egy szakmai napot terveznek Komáromban, amelynek társszervezője és a helyszín biztosítója a Szinnyei József Könyvtár lesz. A szeptember 22-re tervezett rendezvényen szakmai előadások, közgyűlés és workshopok kerülnek megszervezésre. Így tehát, van mit beírniuk a szlovákiai magyar könyvtárosoknak és pedagógusoknak a naptáraikba – zárta a programok felsorolását az elnök.

  • Rozsnyó-vidék/SZMKE, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet