A kulturális rendezvényeket korlátozások nélkül, újra a járvány előtti módon lehet megtartani

A kulturális rendezvényeket korlátozások nélkül, újra a járvány előtti módon lehet megtartani

Két év után végre ismét korlátozások nélkül valósíthatók meg a kulturális programok. A tömegrendezvényeken már nem kötelező reszpirátort hordani – tájékoztatott a járványügyi intézkedések szerdán bejelentett enyhítésére reagálva a kulturális minisztérium.

„A reszpirátor viselése már nem lesz kötelező, csak ajánlott, a vendéglátóipari egységek kül- és beltereiben, valamint a tömegrendezvényeken” – közölte a tárca. Emlékeztetett: a vendéglátóipari egységekben és a tömegrendezvényeken amellett, hogy alap üzemmód van érvényben, a létszámkorlátozást és az üzemidő korlátozását is eltörölték. „A szervezők így szabad kezet kapnak, és a rendezvényeken a férőhelyek 100 százalékát kihasználhatják, korlátozó üzemmód nélkül. Tehát a nyári koncertek, fesztiválok és kulturális rendezvények úgy valósulhatnak meg, mint a pandémia előtti időszakban” – jelentette be a minisztérium.

Az új szabályokról a kormányülés után tájékoztatott Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter. Csütörtöktől (április 21.) már csak a szociális otthonokban és a kórházakban lesz kötelező a reszpirátor használata. Ezentúl már akkor sem kötelező karanténba vonulni, ha pozitív teszttel rendelkező személlyel érintkeztünk.

Az igazoltan fertőzött személyek számára nem változnak az előírások: öt napra kell karanténba vonulniuk, és további öt napig mindenhol reszpirátort kell viselniük.

Már nem kötelező a maszkviselés, csak az egészségügyi intézményekben

Az országos közegészségügyi hivatal rendeleteiben meghatározott új szabályok csütörtöktől (április 21.) lépnek érvénybe.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet